Angajatorii ar putea face concedieri fara a justifica motivele deciziei

Cod al Munciiculpa angajatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

- Angajatorii doresc o modificare a actualului Cod al Muncii care sa le permita desfacerea unilaterala a contractului de munca, in cazul angajatilor-problema
- Departamentul specializat in dreptul muncii al Schoenherr si Asociatii a initiat un proiect de modificare a prevederilor Codului Muncii care sa confere angajatorilor posibilitatea reala de a inceta contractele de munca independent de culpa angajatilor. 

‘Marii investitori straini, in general, companii multinationale care ne sunt clienti, ne-au solicitat solutii pentru concedierea salariatilor-problema si situatii din motive neimputabile salariatului cand prevederile Codului Muncii sunt inoperante. Propunerea echipei specializate din cadrul Schoenherr consta in modificarea cadrului legal pentru a-i permite angajatorului sa procedeze la incetarea efectiva si rapida a relatiilor de munca prin denuntarea unilaterala a contractului, insotita de preaviz si un pachet compensatoriu prestabilit’, a spus Carmen Ştirbu, senior associate Schoenherr.

Concret, este vorba despre acordarea unui preaviz indelungat/extins, de exemplu de doua-sase luni – in functie de vechime, la care se adauga un pachet compensatoriu de doua-sase salarii – tot in functie de vechime, insotite de mentinerea indemnizatiei de somaj.

Modificarea Codului Muncii ofera angajatului o protectie sociala sporita, acordand in acelasi timp angajatorului suficienta flexibilitate pentru a se putea adapta realitatilor economice curente, apreciaza reprezentantii Schoenherr.

Potrivit noului proiect, persoanele concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) beneficiaza de dreptul la un preaviz stabilit in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara comunicarii notificarii de preaviz, dupa cum urmeaza:

a) minim [60 de zile calendaristice] pentru o vechime sub 3 ani;
b) minim [120 de zile calendaristice] pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
c) minim [150 de zile calendaristice] pentru o vechime intre 10 si 25 ani;


d) minim [180 de zile calendaristice] pentru o vechime de peste 25 ani.

Proiectul stabileste ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, se vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, o compensatie dupa cum urmeaza:a. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (a) – cel putin un salariu lunar;b. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) – compensatia se stabileste in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara incetarii contractului individual de munca, dupa cum urmeaza:

- minim [2] salarii lunare pentru o vechime sub 3 ani;
- minim [4] salarii lunare pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
- minim [5] salarii lunare pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
- minim [6] salarii lunare pentru o vechime de peste 25 ani.

Astfel, potrivit noului proiect, persoanele concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) beneficiaza de dreptul la un preaviz stabilit in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara comunicarii notificarii de preaviz, dupa cum urmeaza:

a) minim 60 de zile calendaristice pentru o vechime sub 3 ani;
b) minim 120 de zile calendaristice pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
c) minim 150 de zile calendaristice pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
d) minim 180 de zile calendaristice pentru o vechime de peste 25 ani.

Proiectul stabileste ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, se vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, o compensatie dupa cum urmeaza:

a. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (a) – cel putin un salariu lunar;

b. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) – compensatia se stabileste in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara incetarii contractului individual de munca, dupa cum urmeaza:

- minim 2 salarii lunare pentru o vechime sub 3 ani;
- minim 4 salarii lunare pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
- minim 5 salarii lunare pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
- minim 6 salarii lunare pentru o vechime de peste 25 ani.

Pentru angajator, avantajele ar consta in incetarea imediata a contractului si fara motivarea deciziei, risc minim de a pierde in instanta de judecata si posibilitatea de a inceta oricand orice contract la costuri prestabilite.

“O modalitate eleganta de a parasi o companie, cum este cea prezentata, este si in favoarea angajatului care va pleca bine recompensat si isi va putea reorienta energia catre ceva pozitiv in loc sa stea pe loc si sa sufere. La randul sau, organizatia nu pastreaza pe cineva care este demotivat, care stie ca i se va desface contractul de munca si care nu mai poate sa suporte ceea ce i se intampla”, a declarat Adriana Paun, Founder & CEO al companiei belgiene de resurse umane Top Executive Agency din Bruxelles.

Ea a apreciat ca posibilitatea angajatorului de a desface in mod unilateral contractul de munca schimba fundamental relatiile dintre angajat si angajator.

‘Salariatul este mult mai liber, el stie ca nu i se va inscena ceva si ca nu va trece printr-o procedura neplacuta pentru a fi concediat. Ştie ca i se va desface contractul de munca si ca isi va primi drepturile sale, iar aparenta de abuz a angajatorului dispare datorita pachetului compensatoriu generos. De altfel, nici un angajator nu na concedia un salariat de care are cu adevarat nevoie’, a subliniat Adriana Paun.

La randul sau, directorul de resurse umane al companiei CEVA Logistics, Luminita Borisov, a apreciat ca ‘in momentul de fata, in mod frecvent, angajatorii din Romania sunt in imposibilitate de a renunta la angajatii care nu performeaza sau care nu se mai potrivesc cerintelor actuale. Or, succesul in momentul de fata cere randament maxim si coeziunea organizatiei’.

De asemenea, Luminta Borisov a mai spus ca firmele vor accepta sa plateasca, de pilda, sase salarii compensatorii, pentru ca ‘decat sa tina un angajat care nu da randament timp de sase luni, mai bine ii da banii si aduce pe altcineva care da rezultate’.

Sursa Financiarul.ro 26/03/2010

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cod al Munciiculpa angajatilor

Data aparitiei: 26 Martie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii ar putea face concedieri fara a justifica motivele deciziei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]