SSM: Accidentarea prin nerespectarea proceduri de lucru. Echipamentele de lucru au fost exploatate necorespunzator

accident de muncaechipament de lucrussm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In activitatea de prevenire si protectie privind securitatea si sanatatea in munca, lucratorii au obligatia impusa de lege sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie. in acelasi sens, angajatorul, prin una din formele de organizare a activitatii in specialitate, are obligatia sa intocmeasca un necesar de documentatii cu caracter tehnic de informare si instruire a lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Totodata, angajatorul, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau prin serviciile externe, are obligatia sa asigure si sa controleze cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a acestor prevederi in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Necunoasterea sau nerespectarea cu strictete a regulilor prezentate mai sus, conduc la accidente de munca cu consecinte grave pentru victima, in cele mai multe cazuri nereversibile, respectiv invalidate sau deces.

De ce se produc accidentele?

Evenimentul s-a produs pe un santier unde se executau lucrari stradale de colectare si evacuare a apelor pluviale, respectiv terasamente, sistem rutier si trotuare. Masinistul X de pe mini-incarcatorul de tip GEHL 3825, in timp ce executa operatia de nivelare a stratului de balast, a incercat sa indeparteze manual o bucata de caramida care intrase in zona de lucru a utilajului, fapt pentru care a efectuat manevra de ridicare a cupei de incarcare.

Lucratorul fiind asezat pe scaunul utilajului, s-a aplecat spre sol unde se afla caramida, iesind cu corpul in afara cabinei de protectie a acestuia, moment in care a actionat din neatentie maneta de comanda de sus in jos a cupei mini-incarcatorului, fiind surprins si lovit in cap de bratul central de actionare al cupei.

Victima X a fost scoasa din utilaj de doi colegi aflati la fata locului si asezata pe trotuar, iar dupa sosirea echipajului SMURD s-a incercat resuscitarea acesteia fara succes ulterior constatandu-se decesul. Moartea a fost violenta, datorata unui traumatism cranio-cerebral cu fractura de craniu si hemoragie consecutiva in trunchi cerebral. Ca urmare a analizelor toxicologice efectuate, s-a constatat ca victima era in stare de ebrietate, avand o alcoolemie de 0.65 g%.

Cauza producerii accidentului: efectuarea necorespunzatoare a manevrei utilajului, masinistul intervenind in zona cupei acestuia, fara efectuarea comenzii de repaus a incarcatorului, cu cupa la sol.

Cauza concurenta a producerii accidentului: angajatorul nu a controlat  ... cititi continuarea pe www.PortalSSM.ro




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accident de muncaechipament de lucrussm

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Accidentarea prin nerespectarea proceduri de lucru. Echipamentele de lucru au fost exploatate necorespunzator Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]