Cate prelungiri prin act aditional ai voie sa efectuezi la un contract de munca pe durata determinata?

contract individual de muncacontract individual de munca pe durata determinataacte aditionale la CIM pe durata determinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iata una dintre intrebarile pe care le intalnim des. Specialistii in legislatia muncii ne amintesc faptul ca se pot incheia acte aditionale la CIM pe durata determinata fara nici o limita inauntrul unui termen de 36 luni.


Specialistii precizeaza faptul ca orice contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit prin incheierea unui act aditional daca manifestarea de vointa a partilor intervine pana la momentul expirarii termenului pentru care a fost incheiat.


Mai mult, nu uitam faptul ca prelungirea unui CIM incheiat pe durata determinata trebuie sa se realizeze anterior expirarii CIM, deoarece un contract care a expirat nu mai poate fi prelungit.

"Fata de imprejurarea ca prevederile din Codul muncii nu mai limiteaza la acest moment printr-o prevedere expresa numarul de prelungiri care se pot efectua inauntrul termenului maxim de 36 de luni, exista practica, de a se prelungi CIM pe durata determinata fara nici o limita in privinta numarului actelor aditionale incheiate pentru aceasta inauntrul unui termen de 36 luni.

Prin urmare, anterior datei de expirare a duratei contractului de munca, acesta poate fi prelungit pana la expirarea celor 36 de luni.
", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Care sunt situatiile in care CIM pe durata determinata poate fi incheiat:


1. inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

2. cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

3. desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

4. in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

5. angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

6. ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

7. angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

8. in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.



CIM pe durata determinata NU poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

In situatia in care angajatul cu CIM pe durata determinata inlocuieste un salariat al carui CIM este suspendat, durata sa va expira la momentul incetarii motivelor care au determinat suspendarea contractului de munca al salariatului titular.


Intre parti se pot incheia succesiv cel mult 3 CIM pe durata determinata.

Contractele de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Cu alte cuvinte, intre parti ar putea exista o colaborare de maxim 36 de luni + 12 luni + 12 luni, daca discutam despre contracte de munca pe durata determinata, succesive.


Cum poti inceta un contract individual de munca mai devreme decat data inscrisa in contract?

Presupunand faptul ca proiectul s-a finalizat mai devreme, pentru incetarea contractului este nevoie de acordul angajatului. Putem inregistra in Revisal incetarea contractului individual de munca anterior datei de expirare doar daca intervine un caz de incetare.

In situatia in care salariatul nu isi da acordul pentru incetarea contractului prin acordul partilor si daca nu apare un caz de incetare, CIM pe durata determinata va inceta la data pe care o avem convenita de catre parti.


Tot ce trebuie sa stiti despre contractul individual de munca pe durata determinata >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract individual de muncacontract individual de munca pe durata determinataacte aditionale la CIM pe durata determinata

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cate prelungiri prin act aditional ai voie sa efectuezi la un contract de munca pe durata determinata? Nota: 4.39 din 5 - 28 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]