Statistica: Aproape 70% dintre candidatii la un job mint in CV!

cvresurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca apeleaza din ce in ce mai des la trucarea propriului CV, in conditiile in care concurenta pe piata muncii este extrem de dura si sansele de a fi chemat la interviul de angajare devin tot mai mici. Recrutorii de pe piata romaneasca estimeaza ca aproximativ 50-70% dintre CV-urile candidatilor contin cel putin o informatie inexacta sau exagerata.

“Din experienta mea, in jur de 70% dintre CV-uri contin cel putin o incorectitudine. Cele mai multe exagerari se fac la rubrica de limbi straine. De asemenea, unii candidati supraliciteaza cu privire la responsabilitatile pe care le-au avut in joburile anterioare”, arata Madalina Popescu, director general al firmei de recrutare Pluri Consultants.

Cei care-si cauta de mai multa vreme un job fara succes tind sa-si infrumuseteze CV-ul mai ales rubrica „experienta profesionala”, spun recrutorii, astfel incat acesta sa coincida in mai mare masura cu cerintele angajatorilor. „Cele mai grave neconcordante tin in special de denumirea postului detinut si de mentionarea unor competente inexistente”, considera Catalin Ilie, consultant in cadrul firmei de resurse umane Professional. Potrivit acestuia, operarea cu anumite aplicatii software sau supraevaluarea cunostintelor de limbi straine sunt printre cele mai des intalnite mistificari in cadrul CV-urilor.

„Intalnim de multe ori fie un copy-paste extrem de lung al tuturor sarcinilor din descrierea jobului, asa cum sunt luate din contractul de munca, fie neologisme la moda pentru sarcini absolut banale”, declara Claudiu Ciortea, general manager al firmei de recrutare Talent Stream, parte din grupul UBD.  Acesta spune ca adevaratele probleme apar atunci cand experientele descrise in CV sunt de-a dreptul fictive, „lucru deosebit de grav in ochii oricarui angajator atunci cand el este dovedit”.


Nici top managerii nu se tin departe de CV-urile trucate

Tentatia de introducere in CV a unor informatii eronate se manifesta in special la persoanele care aplica pentru pozitii entry level sau cu un nivel de calificare redus, insa recrutorii intalnesc CV-uri trucate si la nivel de middle si top management.

“Am fost recent in Polonia sa recrutez un director HR. In avion, ma uitam pe CV-urile primite. Un vecin de scaun a remarcat ca ii era cunoscuta o persoana dintr-un CV si mi-a atras atentia ca nu fusese niciodata director HR, ci doar manager de resurse umane. Intr-adevar, la interviu, candidatul respectiv a recunoscut ca s-a strecurat o greseala neintentionata in CV-ul sau”, povesteste Simona Simion-Popescu, director regional de resurse umane al Xerox pentru Europa Centrala si de Est, Israel si Turcia.

Cea mai frecventa „cosmetizare” a CV-urilor din zona de middle si top management se refera la mentionarea unor sarcini pe care candidatii nu le-au avut niciodata sau le-au acoperit doar partial, spune Anca Raican, Business Unit Manager in cadrul companiei Hill. Exemple de responsabilitati care dau bine in CV-ul de sef ar fi implicarea directa in stabilirea bugetelor, responsabilitatea in cazul unor contracte mari sau responsabilitate in managementul echipei din subordine.

“Din dorinta de a impresiona, sunt trecute in CV realizari la nivel individual, desi acestea nu sunt neaparat ale persoanei in cauza, ci ale echipei sau companiei din perioada in care candidatul a lucrat acolo”, arata managerul Hill.

Ce sanse ai sa te angajezi daca-ti modifici CV-ul

„Se poate intampla ca unii candidati sa „pacaleasca” intrevievatorul si sa fie angajati, insa vad ulterior ca partida nu este castigata - angajatorii vor descoperi ca nu sunt capabili sa realizeze ceea ce au spus in interviu si de cele mai multe ori nu sunt pastrati in firma”, declara Alexandra Szekely, marketing specialist in cadrul firmei Perspective Group. Practic, angajatii care reusesc sa induca in eroare compania in procesul de recrutare nu vor trece si de perioada de proba, cred specialistii HR, deoarece minusurile din pregatirea lor vor iesi la vedere.

Consultantii in resurse umane sunt de parere, insa, ca minciunile din CV sunt usor de detectat chiar in momentul interviului de angajare. „Intreviurile au devenit din ce in ce mai complexe, li se cere candidatilor sa exemplifice si sa decrie experientele mentionate in CV, deci, este pratic aproape imposibil ca intervievatorul sa nu descopere „micile minciuni” din CV”, arata consultantul firmei Perspective.

In recrutarea profesionista, spune si Anca Raican, un "instrument de masura" este verificarea referintelor din cel putin trei surse - insa „atunci cand exista semne evidente de intrebare, nu se ajunge la aceasta etapa”. Potrivit lui Catalin Ilie, printre etapele procesului de selectie sunt incluse si testarile profesionale, prin intermediul carora sunt verificate competentele candidatului. „In plus, exista posibilitatea de a solicita referinte de la angajatorii anteriori”, explica acesta.

Riscul la care se expun cei care-si imbogatesc CV-ul cu informatii false este acela de a primi recomandari negative care vor ramane in baza de date a companiei sau a agentiei de recrutare. Sfatul recrutorilor catre cei care-si cauta un loc de munca este de a incerca sa-si vanda cat mai bine in CV lucrurile pe care le-au facut efectiv si competentele lor reale.

„Nu le recomand sa inventeze nimic in CV, ci sa se vanda cat mai bine: sa-si identifice punctele tari, competentele forte si sa insiste pe marginea lor. In plus, trebuie sa descrie cat mai exact sarcinile pe care le-au avut in trecut”, spune Madalina Popescu.
Sursa: Perspective Group

FORMULARE pentru activitatile de resurse umane, chestionare, MODELE de fisa postului!

SFATURI PRACTICE in managementul resurselor umane: recrutarea si selectia personalului, motivarea angajatilor, fidelizarea resurselor umane, evaluarea performantelor!


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cvresurse umane

Data aparitiei: 11 Martie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statistica: Aproape 70% dintre candidatii la un job mint in CV! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]