Angajatorul este obligat sa informeze viitoarea salariata cu privire la riscurile specifice locului de munca, asupra unei eventuale sarcini

protectia maternitatiiprotectia maternitatii la locul de muncamedicina munciisalariata insarcinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stim bine faptul ca maternitatea nu trebuie sa reprezinte motiv de discriminare la angajare.

Si cunoastem si faptul ca la interviul de angajare, candidatele nu vor fi intrebate daca sunt insarcinate si este interzis sa li se solicite un test de sarcina care sa probeze lipsa starii de graviditate.

Dar cum procedeaza angajatorul acolo unde discutam despre un mediu toxic, unde riscurile specifice locului de munca sunt ridicate si in mod cert sunt nefavorabile salariatelor insarcinate sau chiar si celor care au de gand sa aiba copii in viitorul apropiat sau indepartat?

Conform specialistilor in legislatia muncii, angajatorii sunt obligati sa aduca la cunostinta candidatilor pentru ocuparea unui loc de munca, totalitatea riscurilor specifice locului de munca in cauza.

Evident, salariatelor trebuie sa li se prezinte informatii complete cu privire la riscurile asupra unei eventuale sarcini in dezvoltare sau unei sarcini ulterioare. Cu alte cuvinte, angajatorul este obligat sa ia toate masurile pentru ca orice candidata la respectivul post sa fie informata asupra riscurilor pentru femeile insarcinate sau care au de gand sa ramana insarcinate.

Va amintim faptul ca protectia maternitatii la locurile de munca este reglementata prin OUG nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca.

Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele gravide, care au nascut recent, care alapteaza, pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

Asa cum bine stim, angajatorii sunt obligati sa adopte masurile necesare pentru a preveni expunerea salariatelor prevazute la art. 2, lit. c) - e) la riscurile ce le pot afecta sanatatea si securitatea.

Art. 2, lit. c) - e):

c) salariata gravida
d) salariata care a nascut recent
e) salariata care alapteaza



Salariatele gravide, care au nascut recent si cele care alapteaza nu vor fi constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.

 Angajatorii vor informa in scris salariatele asupra rezultatelor evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de munca, a masurilor care trebuie luate referitor la securitatea si sanatatea in munca, precum si asupra drepturilor care decurg din OUG nr. 96 din 2003.

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) -e) , acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.


Daca exista vreun risc pentru securitatea sau sanatatea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c) - e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alaptarii, angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Daca angajatorul nu poate sa asigure conditii sigure pentru salariatele prevazute la art. 2, lit. c) - e), acestea au dreptul la concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens

Daca medicul recomanda acest lucru,  salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia maternitatiiprotectia maternitatii la locul de muncamedicina munciisalariata insarcinata

Data aparitiei: 12 Ianuarie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul este obligat sa informeze viitoarea salariata cu privire la riscurile specifice locului de munca, asupra unei eventuale sarcini Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]