Angajatorii romani fac planuri de recrutare

recrutareangajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii din Romania sunt mai optimisti in ceea ce priveste planurile de recrutare pentru aprilie-iunie fata de prognozele din ultimele sase luni, revenind astfel la nivelul planurilor pe care le aveau in luna mai a anului trecut, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Manpower.

Studiul analizeaza activitatile de angajare in al doilea trimestru si a fost realizat pe un esantion de aproape 61.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 36 tari. In Romania, studiul se bazeaza pe raspunsurile a 750 de angajatori.

"Rezultatele studiului evidentiaza o stagnare a scaderii si chiar o usoara imbunatatire in ceea ce priveste perspectivele de angajare pentru trimestrul doi. Un alt semn de stabilizare este dat de faptul ca 64 la suta dintre angajatori au semnalat ca vor mentine constant numarul actual de angajati, cu sase puncte procentuale mai mult fata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie este un semn pozitiv in ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestere asteptate pe piata fortei de munca pana la sfarsitul anului, in concluzie incurajator atat pentru angajatori, cat si pentru solicitantii de locuri de munca", a declarat, intr-un comunicat, directorul general, Manpower Romania, Camelia Stanculescu.

De asemenea, 14% dintre angajatori se asteapta sa faca recrutari in trimestrul urmator si 21% estimeaza o scadere a activitatii de angajare.

Previziunea neta de angajare in Romania pentru perioada aprilie-iunie este de minus 7%, nivel asemanator celui consemnat in luna mai 2009 si care a avut in vedere planurile pentru urmatoarele trei luni. Indicatorul reprezinta diferenta dintre procentajul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si cel de angajatori care preconizeaza o scadere a activitatii de recrutare sau chiar reduceri de personal.

"Previziunea neta de angajare de minus 7% la nivelul pietei muncii din Romania sugereaza ca angajatorii se asteapta ca al doilea trimestru al anului 2010 sa ramana o provocare. Flexibilitatea, inovatia si creativitatea in ceea ce priveste managementul capitalului uman sunt necesare pentru a raspunde in mod eficient acestei provocari (...)", a afirmat Stanculescu.

Autorii studiului releva o imbunatatirea a planurilor pentru perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul intai 2010 si ultimele trei luni ale anului trecut, cand angajatorii din Romania au fost pe ultimul loc la nivel mondial privind intentiile de recrutare cu o previziunea neta de angajare de minus 11%.

De asemenea, ca urmare a perspectivelor pentru urmatoarele trei luni Romania a urcat doua pozitii in clasamentul la nivel mondial, pe locul 33, si trei in cel la nivelul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), de pe18 pe 15.

Cele mai optimiste planuri la nivel mondial le au angajatorii din India, urmati de cei din Brazilia si Taiwan, la polul opus situandu-se Irlanda, Italia si Spania, pe pozitiile 34-36.

In EMEA, lideri in ceea ce priveste planurile de recrutare sunt firmele din Polonia, in timp ce pe urmatoarele doua pozitii se plaseaza Africa de Sud si Norvegia. Dupa Romania, pe ultimele trei locuri se afla Irlanda, Italia si Spania.

Harta angajarilor in Romania

La nivel regional, angajatorii romani din zonele "Sud-Est" si "Centru", anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare in decursul al doilea trimestru. In alte cinci regiuni, respectiv "Bucuresti-Ilfov", "Nord-Est", "Vest", "Nord-Vest" si din "Sud-Vest" sunt consemnate valori negative ale activitatii de angajare.

Angajatorii din regiunea "Sud" au intentii de angajare mixte pentru trimestrul urmator, previziunea de angajare fiind zero, remarcandu-se o ameliorare a planurilor de recrutare fata de trimestrul trecut, de 16 puncte procentuale.

"In opt din cele zece sectoare de activitate analizate angajatorii previzioneaza intentii de angajare negative in decursul trimestrului doi. Cele mai sumbre intentii de angajare sunt anuntate de angajatorii din constructii si de cei din transport, depozitare si comunicatii (...). Perspective de angajare slabe sunt raportate si de angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa (...) si de cei din sectorul hoteluri si restaurante (...). Totusi, angajatorii din sectorul comertul cu ridicata si cu amanuntul anunta oportunitati de a creste volumul angajarilor", se arata in studiu.

Directorul general Manpower Romania a explicat ca prima parte a anului este adesea o perioada incerta pentru angajatori, iar multi dintre ei sunt destul de atenti in legatura cu planurile lor de angajare, chiar si in momentele prospere.

"Angajatorii stiu ca piata isi va reveni in cele din urma, asa ca asteapta semne de stabilitate inainte de a merge mai departe si de a creste din nou numarul angajatilor. Odata ce semnalele usor optimiste deja aparute vor fi confirmate si in trimestrul urmator, angajatorii vor fi gata sa reactioneze rapid la ascensiunea pietei", a mai spus reprezentantul firmei de recrutare.
SURSA: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recrutareangajare

Data aparitiei: 10 Martie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii romani fac planuri de recrutare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]