Salariatul refuza mutarea in alt birou. Angajatorul doreste sa il sanctioneze. Cine va castiga?

abateri disciplinaresanctiune disciplinarasanctiunisanctionarea salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Angajatorul doreste sa dispuna mutarea unui salariat in cadrul altui birou. El ramane in acelasi departament, nu se schimba nimic. Doar ca nu va mai lucra in acelasi spatiu, in acelasi birou, si pe alt etaj, in cadrul altui birou. Angajatul refuza. Poate angajatorul sa il sanctioneze disciplinar?"

Recomandarea noastra este sa existe o discutie amiabila, comunicare autentica. Discutati situatia si daca exista argumente obiective, mutarea ar trebui sa se realizeze in mod simplu si fara sa fie nevoie sa se ajunga la sanctionarea salariatului. Ganditi-va ca relatia cu salariatul pe care il sanctionati nu va mai fi niciodata aceeasi.

Desi sanctiunile disciplinare sunt pe o parte benefice, ele au si efect negativ asupra celui sanctionat. Desi transmit semnalul ca orice abatere disciplinara va fi sanctionata corespunzator, reducand nivelul conduitei nepotrivite la locul de munca, sanctiunile pot distruge complet relatia cu angajatul in cauza.

De la a sanctiona salariatul care absenteaza nemotivat si pe cel care fumeaza in spatiul in care se interzice acest lucru si pana la a sanctiona salariatul ce refuza sa fie mutat in cadrul altui departament, este drum lung. Se cer solutii diferite.

Cu toate acestea, legal, angajatorul poate sa initieze procedura de sanctionare disciplinara a salariatului in cauza.

Explicatia oferita de specialistii PortalCodulMuncii.ro: "In situatia in care mutarea vizeaza exclusiv aspecte cu caracter organizatoric ce tin de buna desfasurare a activitatii angajatorului si nu presupun modificarea unuia dintre elementele esentiale ale contractului individual de munca, apreciem ca salariatul este obligat sa se conformeze deciziilor administrative adoptate la nivelul unitatii.

In acest sens apreciem ca sunt si dispozitiile art.40 alin.(1) din Codul muncii care stabilesc drepturile angajatorului, la lit.a) - e) fiind mentionate expres urmatoarele drepturi ale angajatorului:

a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. "

La final, recomandam sa existe mai multe discutii amiabile cu salariatul in cauza si chiar sa existe si consultarea cu superiorii implicati in situatie astfel incat sa fie posibila identificarea de solutii alternative pentru evitarea unei cercetari disciplinare.

Sanctiunile disciplinare aplicate salariatilor pot da semnale foarte deteriorante pentru cultura organizationala a unei companii. Sanctionati acolo unde este cazul, unde nu exista alta cale si doar atunci cand ati luat toate masurile pentru a preveni declansarea unei abateri disciplinare.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaresanctiune disciplinarasanctiunisanctionarea salariatului

Data aparitiei: 28 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul refuza mutarea in alt birou. Angajatorul doreste sa il sanctioneze. Cine va castiga? Nota: 3.5 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]