Salariata care intra in CCC nu isi poate comensa in bani perioada de CO neefectuata

concediu de odihnaconcediu de odihna dupa ccccccacordare zile de concediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariata doreste sa isi compenseze in bani perioada de concediu de odihna pe care nu a efectuat-o. Doreste sa stie cum se poate proceda pentru ca cele 21 de zile de CO stipulate in contractul individual de munca sa fie transformate in bani.

De la bun inceput atentionam asupra faptul ca orice incercare de compensare in bani a CO neefectuat este permisa doar in cazul incetarii contractului individual de munca.

"In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Cateva prescurtari pe care le utilizam in cadrul acestui articol:
CCC - concediul pentru cresterea copilului sau CIC - concediul pentru ingrijirea copilului (unul si acelasi lucru)
CO - concediu de odihna
CM - concediu de maternitate
CIM - contractul individual de munca

Ce consecinte are CCC asupra CO?

In anul in care se acorda CCC, salariata va putea efectua un concediu de odihna proportional cu perioada lucrata din an, iar dupa incetarea acestui drept, in anul revenirii in serviciu se va aplica aceeasi regula a proportionalitatii.


Daca salariata a efectuat concediu de odihna pentru tot anul in anul in care intra in concediu crestere copil, in anul revenirii la serviciu din concediu crestere copil nu va mai beneficia de concediu de odihna.

Daca persoana intra in CCC fara sa fi efectuat nicio zi de CO, atunci in anul revenirii in activitate va beneficia de concediul de odihna integral.

In concluzie, daca salariata intra in CCC si nu a efectuat nicio zi de CO, va beneficia de perioada integrala a concediului de odihna atunci cand se intoarce din concediul de crestere a copilului.


Nu uitati aceste aspecte esentiale referitoare la concediul de odihna:

Care este durata minima a concediului de odihna anual?
20 de zile lucratoare este durata minima.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (Legea nr. 12/2015)


Cate zile de concediu de odihna acordam angajatului care lucreaza 4 ore pe zi?
20 de zile lucratoare este durata minima.

Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Asadar, referitor la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial (in cazul nostru pentru 4 ore pe zi/20 ore/saptamana) alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005.

Conform acestui articol, stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.

Articolul a fost abrogat si din acest moment, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.

Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de 4 ore pe zi respectiv 20 de ore pe saptamana este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.


Ce categorii de salariati sunt avantajati in ceea ce priveste acordarea zilelor de concediu de odihna?
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.


Cititi si:

Tot ce trebuie sa stiti despre concediul de odihna



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu de odihna dupa ccccccacordare zile de concediu de odihna

Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata care intra in CCC nu isi poate comensa in bani perioada de CO neefectuata Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]