Suspectezi angajatul ca ar fi consumat alcool in timpul programului de lucru? Iata solutia

consum alcool in timpul programuluialcool la muncaangajatul a consumat alcool
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Desi legislatia muncii nu stabileste modalitatea in care trebuie dovedita o situatie de fapt precum cea a prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice, exista recomandari utile din partea specialistilor.

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, intr-o atare situatie, cand suspectam angajatul ca ar fi consumat alcool in timpul programului de lucru, dovada prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice se poate face prin rezultatele analizelor probelor biologice recoltate de la respectiva persoana intr-o unitate sanitara autorizata.

"Aceasta ar fi varianta ideala in dovedirea prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.

Totodata, consumul de bauturi alcoolice si deci a imprejurarii ca o persoana se afla sub influenta bauturilor alcoolice apreciem ca se poate proba prin rezultatul alcooltestului realizat de catre persoanele desemnate de catre angajator, nefiind interzisa de legiuitor, insa nu este o metoda irefragabila.

Astfel ar putea atrage critici in cazul contestarii de catre salariat de exemplu prin prisma faptului ca aparatul care a masurat alcoolemia nu este omologat, nu a fost verificat metrologic sau a fost folosit de o persoana care nu este atestata pentru folosirea lui.",
explica specialistii in legislatia muncii.

Mai mult, expertii considera ca dovada rezultatelor cu aparatul alcooltest sau cu probele biologice nu va putea fi combatuta prin dovada cu martori.

"In plus, in dovedirea prezentei salariatului la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice apreciem ca probatoriul folosit de angajator poate fi completat cu martori, iar in situatia recunoasterii de catre salariat a consumului de bauturi alcoolice in cadrul cercetarii administrative demarate de angajator pentru constatarea savarsirii de catre salariat a abaterii disciplinare si aceasta recunoastere poate completa probatoriul care sa dovedeasca prezenta la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consum alcool in timpul programuluialcool la muncaangajatul a consumat alcool

Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Suspectezi angajatul ca ar fi consumat alcool in timpul programului de lucru? Iata solutia Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]