Delegare VS Detasare. Ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii despre cele doua notiuni

delegaredetasaredelegare vs detasareindemnizatie de delegare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegarea si detasarea reprezinta doua notiuni diferite. Numerosi angajati le confunda adesea, desi exista diferente majore de care vom tine cont.

Delegarea reprezinta exercitarea temporara de catre salariat a sarcinilor de serviciu in afara locului sau obisnuit de munca. Esti subordonat aceluiasi angajator, doar ca iti realizezi activitatea profesionala in alta locatie.

Spre exemplu, poti sa fii delegat pe o perioada de 2 saptamani in cadrul unui alt punct de lucru al salariatului. Salariul iti este asigurat de acelasi angajator.

Spre deosebire de actul delegarii, cel al detasarii reprezinta o masura pe care angajatorul tau o dispune si in urma careia vei presta activitate in subordinea unui alt angajator. In mod normal, salariul iti este asigurat de noul angajator iar la primul angajator, cel care a dispus detasarea, vei avea contractul de munca suspendat pe perioada detasarii. Evident, exista situatii in care contractul tau de munca poate ramane activ la primul angajator iar drepturile tale salariale sa fie asigurate tot ce acesta.

Detasarea reprezinta modificarea efectiva a locului de munca al salariatului la un an angajator in vederea exercitarii unor lucrari in interesul celui de-al doilea angajator.

Retinem: La delegare, salariatul se subordoneaza angajatorului sau. La detasare, salariatul se va subordona noului angajator.

Mai mult, la detasare, angajatul va beneficia de drepturile cele mai convenabile, intre cele oferite de angajatorul sau si cel nou, la care a fost detasat.

Asadar, daca salariul acordat de angajatorul primar este de 3500 de ron iar salariul acordat de noul angajator este de 4000 de lei, angajatul va primi drepturile salariale superioare.

Delegarea se poate dispune pe o perioada de maxim 60 de zile calendaristice in 12 luni. Delegarea se poate prelungi, doar cu acordul salariatului, pe perioade succesive de 60 de zile calendaristice.

Detasarea se poate dispune pe o perioada de maxim 1 an. Detasarea se poate prelungi, doar cu acordul salariatului, pe perioade maxime de 6 luni.


Delegarea si detasarea pot fi dispuse prin decizie unilaterala de catre angajator, fara a fi necesar consimtamantul salariatului. Evident, salariatul ce detine motive obiective, are tot dreptul sa refuze delegarea si detasarea.

Mai mult, pentru refuzul prelungirii delegarii si detasarii, salariatul nu va suporta nicio masura sanctionatorie.

O alta diferenta majora intre delegare si detasare este cea referitoare la suspendarea contractului de munca. Salariatul detasat are, de cele mai multe ori, contractul de munca suspendat la angajatorul care a dispus detasarea catre un alt angajator.

La delegare, pe de alta parte, salariatul nu are contractul de munca suspendat. Drepturile salariale se acorda de acelasi angajator, chiar daca activitatea sa se desfasoara in cadrul unui alt loc, punct de lucru, sediu al angajatorului.

Si la delegare, si la detasare exista o indemnizatie aferenta, de delegare sau de detasare. O diferenta notabila este faptul ca la detasare, angajatorul are parte de drepturile salariale mai avantajoase, intre cele acordate de angajatorul primar si cel spre care se dispune detasarea.

Mai mult, la detasare, angajatul se va subordona angajatorului la care a fost detasat.

Cititi mai multe informatii despre delegare aici si despre detasare aici.


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegaredetasaredelegare vs detasareindemnizatie de delegare

Data aparitiei: 16 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Delegare VS Detasare. Ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii despre cele doua notiuni Nota: 4.58 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]