Cate zile de concediu de odihna acordam salariatului cu CIM pe durata determinata de 3 luni?

concediu de odihnaconcediu odihna 2015zile de concediu de odihnaconcediul de odihna in 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariatii nu au toti contracte individuale de munca pe durata nedeterminata. Desi regula de baza este ca angajatorii sa incheie CIM-uri pe durata nedeterminata, exista si exceptii. In aceste situatii clar delimitate in Codul Muncii, angajatorul are posibilitatea de a incheia cu salariatii sai si contracte de munca pe durata determinata.

O intrebare des intalnita in randul responsabililor HR si a angajatilor este cea referitoare la numarul de zile de concediu de odihna care se cuvin salariatului cu CIM pe durata determinata.

Am luat ca exemplu situatia unui salariat cu CIM pe durata determinata de 3 luni si program de lucru full-time, de 8 ore pe zi, de luni pana vineri. Vom stabili impreuna ca salariatul are dreptul la 5 zile de CO, conform calculului de mai jos:

21 zile CO anual : 12 luni = 1,75 zile CO/luna
1,75 zile CO/luna x 3 luni = 5,25 zile CO pentru 3 luni = 5 zile CO.

Pornim de la regula ca minimul de zile de concediu de odihna care se cuvine salariatilor este de 20 de zile lucratoare.

Concediul de odihna este reglementat de art. 145 alin. (1) din Codul muncii potrivit caruia durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare.

Atentie la faptul ca durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare. Cu toate acestea, concediul de odihna se calculeaza in functie de zilele lucrate si de durata contractului de munca.

A ramas o regula de care multi angajatori tin cont, conform Contractului Colectiv de Munca la nivel national, care prevedea minimul de 21 de zile de CO, sa acorde acest numar de zile. Dar angajatorii au dreptul sa acorde si 20 de zile de CO, minim de la care nu se poate abate nimeni.

Evident, exista numeroase companii la nivelul carora inca mai exista Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate, act in care se poate prevedea un numar si mai mare de zile de concediu de odihna. Tot ce este in favoarea salariatilor este permis.

Alte doua calcule extrem de utile pentru responsabilii HR si angajati deopotriva

Cate zile de concediu de odihna acordam angajatului care lucreaza 4 ore pe zi?
20 de zile lucratoare este durata minima.

Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Referitor la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial (in cazul nostru pentru 4 ore pe zi/20 ore/saptamana) alin. (4) al art 145 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005 .

Conform acestui articol, stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.

Articolul a fost abrogat si din acest moment, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.


Contractul de munca al angajatului a incetat pe data de 2 februarie 2015. Cate zile de concediu de odihna se acorda pentru acest an?

Daca durata anuala a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare iar salariatul a lucrat doar o luna si nu un an, acesta va beneficia de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata dintr-un an de activitate.

Luam in considerare o medie de 20 de zile lucratoare pe luna:
21 zile : 12 luni = 1,75 zile/luna
1,75 zile/luna x 1 luna = 1,75 zile CO

Asadar salariatul va beneficia de 2 zile de concediu de odihna pentru activitatea prestata in anul 2015.

Concediul de odihna. Prevederi legale esentiale




de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaconcediu odihna 2015zile de concediu de odihnaconcediul de odihna in 2016

Data aparitiei: 11 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cate zile de concediu de odihna acordam salariatului cu CIM pe durata determinata de 3 luni? Nota: 4 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]