Protectia salariatei la concediere dupa revenirea din concediul de crestere a copilului

cccconcediu crestere copilconcediu de crestere copilconcediere dupa cccprotectie la concediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Am constatat in nenumarate randuri faptul ca exista neclaritati majore in ceea ce priveste protectia salariatei la concediere dupa ce revine din concediul de crestere a copilului.

Inainte de orice explicatie, va amintesc faptul ca Protectia la Concediere reprezinta un beneficiu si pentru tatal copilului, nu doar pentru mama.

Pentru a intelege notiunea de protectie la concediere dupa revenirea din CCC, vom consulta Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111 din 2010, aprobate prin HG nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.


Art. 25. din OUG nr. 111/2010 – (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1).
Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


Nerespectarea prevederilor art. 25 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Salariata are tot dreptul sa revina la locul de munca oricand si sa reintre in concediu de crestere copil oricand, pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.



O sintagma cheie pentru a intelege protectia la concediere pentru salariatii reveniti din CCC este "revenire definitiva".

Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, adica implinirea copilului a varstei de 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Specialistii in legislatia muncii recomanda varianta care nu prezinta riscuri pentru angajator, adica mentinerea contractului individual de munca al salariatei pe o perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a acesteia la locul de munca.

Asadar, decizia de a inceta raporturile de munca inainte de cele 6 luni peste momentul revenirii definitive la locul de munca ar putea fi atacata in instanta.

Nu uitam faptul ca  beneficiaza de concediu crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata daca indeplineste conditiile de acordare.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Citeste si:

Angajata se intoarce din concediul de ingrijirea copilului dar postul ei a disparut. A fost scos din organigrama...

Concediul de crestere a copilului reprezinta vechime in munca! Actul normativ ce reglementeaza aceasta regula

Stimulent de Insertie in 2016. Tot ce trebuie sa stii despre cuantum si conditii de acordare


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cccconcediu crestere copilconcediu de crestere copilconcediere dupa cccprotectie la concediere

Data aparitiei: 18 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia salariatei la concediere dupa revenirea din concediul de crestere a copilului Nota: 4.15 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]