Cum calculam indemnizatia pentru concediu medical daca salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori?

concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatateincapacitate temporara de muncaindemnizatie de incapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in urmatoarele situatii:

A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;

B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;

C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somnaj, in conditiile legii.

De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care sunt:

a) asociati, comanditari sau actionari;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.


Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

O luna de stagiu de cotizare este echivalentul a minim 22 de zile de stagiu de cotizare.

Asadar, daca in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, angajatul a realizat cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare, va beneficia de indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

Baza de calcul pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca o reprezinta veniturile asupra carora s-a calculat contributia la FNUASS in ultimile luni anterioare luni pentru  care se acorda certificatul medical.

Ce se intampla in cazul in care angajatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori? Care va fi baza de calcul?

"Daca  salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate in cele 6 luni la alti angajatori, la calculul indemnizatiei se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul curent.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.


Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca reprezinta doua notiuni reglementate prin doua acte normative importante, dupa cum urmeaza:

- Art. 12 - 17 din OUG nr. 158 din 2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005

- Art. 24-38 din Ordinul nr. 60/32/2006, publicat in Monitorul Oficial nr. 147 din 16 februarie 2006.


Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.

Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale este de 100% din baza de calcul.

Atentie la faptul ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca iar concediul de odihna sau concediul fara plata se vor intrerupe. Zilele neefectuate se vor reprograma.


Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel: de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca respectiv si din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului.


Ce se intampla in cazul angajatului care se afla in concediul medical insa ii expira termenul pe care este incheiat contractul individual de munca pe durata determinata?

Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, in conformitate cu art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.

In acelasi timp, art. 49 alin. (5) din Codul muncii , republicat, stabileste ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Contractul individual de munca al salariatului angajat in baza unui CIM cu durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului CIM, chiar daca la acea data salariatul respectiv se afla in concediu medical.


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatateincapacitate temporara de muncaindemnizatie de incapacitate temporara de munca

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum calculam indemnizatia pentru concediu medical daca salariatul nu prezinta adeverinta cu veniturile realizate la alti angajatori? Nota: 3.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]