Salariatul demisioneaza dar cere sa i se respecte preavizul. Angajatorul ii inceteaza contractul din ziua demisiei

demisie fara preavizpreavizdemisiedemisia fara preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla in cazul in care salariatul inainteaza angajatorului demisia si totusi doreste sa fie lasat sa isi finalizeze si zilele de preaviz? In contractul sau de munca este prevazut un termen de preaviz de 21 de zile.

Cu toate acestea, chiar la momentul depunerii demisiei, angajatorul i-a incetat contractul de munca. Este legal? Ce spune legea in aceasta situatie?

Evident, aici discutam despre preaviz ca forma de protectie pentru angajator! La demisia salariatilor, angajatorii au posibilitatea de a mentine raporturile de munca pe durata preavizului.

Se considera ca pe aceasta perioada de timp, de preaviz, angajatorul are timp sa identifice un nou candidat care sa ii inlocuiasca salariatul care demisioneaza.

Dar atentie la faptul ca angajatorul poate  inceta contractul de munca oricand pe durata previzului sau si chiar la momentul depunerii demisiei de catre salariat.

Atunci cand  salariatul isi da demisia, angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz. Sa nu confundam termenul de preaviz la concediere cu cel la demisie sau la incetarea contractului prin acordul partilor.

Preavizul la demisie reprezinta un drept in favoarea angajatorului. In consecinta, angajatorul poate renunta la el, total sau partial.

Iata sectiunea din Codul Muncii unde regasim prevederea conform careia, la demisie, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz:

SECTIUNEA 8
Demisia

Art. 81. – (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


In acelasi timp, preavizul la concediere reprezinta un drept in favoarea angajatului. Nu exista posibilitatea de a renunta la termenul de preaviz cand salariatul este concediat. Daca acesta si-a gasit un loc de munca inainte de finalizarea termenului de preaviz si doreste sa inceapa activitatea la noul loc de munca, este necesara vointa angajatorului care l-a concediat, de a-i permite sa isi finalizeze perioada de preaviz fara prezenta.

SECTIUNEA 6
Dreptul la preaviz

Art. 75. – (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).



Va amintim faptul ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Care este temeiul legal de incetare a unui contract individual de munca atunci cand angajatul demisioneaza si angajatorul nu mai doreste sa mentina raporturile de munca pe perioada de preaviz? Contractul individual de munca va inceta in temeiul art. 81 alin. (7), demisie fara preaviz.

Cititi aici mai multe detalii despre Demisia fara preaviz + Model demisie fara preaviz.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisie fara preavizpreavizdemisiedemisia fara preaviz

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul demisioneaza dar cere sa i se respecte preavizul. Angajatorul ii inceteaza contractul din ziua demisiei Nota: 3.54 din 5 - 25 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]