Angajatul a castigat procesul. Cheltuielile de judecata suporta impozit si contributii sociale?

Cheltuielile de judecatacontributii socialeimpozit pe venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatul a castigat un proces cu angajatorul sau. In urma unei hotarari judecatoresti, angajatorul este obligat sa plateasca salariatului despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celalalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective si a unei sume cu titlu de cheltuieli de judecata.

Cheltuielile de judecata reprezinta venituri salariale, care sa suporte impozit si contributii sociale?

Conform Consilier Juridic Rodica Mantescu, raspunsul este negativ. Cheltuielile de  judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.


"Conform art. 55 alin. (1)  din Codul fiscal ,sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.

Specialistul mai noteaza faptul ca indexarea  veniturilor salariale reprezinta venituri din salarii intrucat acordarea acestora are la baza un contract individual de munca asupra carora se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale.

"Cheltuielile de judecata reprezinta sunt cheltuieli pe care salariatul le-a efectua in desfasurarea procesului. Intrucat angajatorul a pierdut procesul a fost obligat de instanta de judecata sa suporte aceste cheltuieli prin restituirea lor salariatului.
Prin urmare, cheltuielile de judecata nu reprezinta venituri din salarii si nu se calculeaza asupra lor impozit pe venit si contributii sociale.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cheltuielile de judecatacontributii socialeimpozit pe venit

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul a castigat procesul. Cheltuielile de judecata suporta impozit si contributii sociale? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]