7 intrebari-cheie la interviul de recrutare. Iata cele mai bune raspunsuri

recrutare si selectierecrutareinterviu angajareinterviul de angajaremanagementul resurselor umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebarile puse la interviul de recrutare sunt, cel mai probabil, responsabile de minim 50% din decizia finala a recrutorului. Depinde foarte mult ce raspunsuri vei da, timpul de gandire pe care il aloci formularii raspunsurilor, limbajul non-verbal pe care il folosesti. Si nu numai... Un recrutor cu experienta te citeste mai rapid si mai simplu decat iti imaginezi ca ar putea.

Un recrutor cu experienta vede intr-un gest, aparent lipsit de importanta, un set de caracteristici de care are sau nu nevoie pentru postul pe care doreste sa il ocupe.

Astazi discutam despre 7 dintre cele mai importante intrebari-cheie pe care foarte multi recrutori le adreseaza, alaturi de cateva indicii referitoare la raspunsurile optime:


1. De ce ar trebui sa te angajam?

Cea mai buna sansa este sa mizezi pe pasiunea ta pentru domeniul in care doresti sa te angajezi, pe care speram din plin ca o detii. In caz contrar, ai venit la interviul gresit. Fara pasiune nu se face performanta in niciun domeniu.

Subliniaza care sunt cele mai importante aspecte care te pasioneaza si care sunt eforturile pe care le-ai depus pana acum pentru a te specializa in domeniu.

Pentru un recrutor nu este de ajuns sa ii spui ca esti pasionat de un anumit domeniu. Va dori sa ii demonstrezi ca esti dedicat, ca te-ai implicat de-a lungul timpului si ca ai investit in directia profesionala de care esti atat de convins.

Promisiunea fara actiune este mai mult sau mai putin o simpla iluzie sau o minciuna frumoasa. Ambele sunt inutile atat pentru recrutori, cat si pentru candidati.


2. Unde te vezi peste 5 ani?

Nu toti vrem sa devenim directori sau patroni. Unii vor sa promoveze pe urmatoarea treapta peste postul pentru care aplica. Altii vor sa inceapa o noua facultate sau sa schimbe complet domeniul de lucru.

Esential este faptul ca recrutorul are nevoie de un raspuns sincer, adevarat. Daca nu ai de gand sa ramai in domeniu si vei minti, nu faci decat sa iti amani propriul succes. Se prea poate sa te lasi singur prins intr-un domeniu pentru care nu vei mai avea deschidere peste ceva timp.

Inainte sa mergi la un interviu de recrutare, stabileste care este raspunsul la aceasta intrebare. Daca nu crezi ca raspunsul se potriveste cu ce ar vrea sa auda recrutorul, atunci mai bine ar fi sa iti recalibrezi programarile de interviu.

Recrutorul vrea sa auda ca peste 5 ani iti doresti sa ajungi la un stadiu superior fata de cel la care te regasesti in acest moment, cu mai multa pasiune pentru ceea ce faci, cu dedicatie si loialitate domeniului in care te vei specializa, prin intermediul si in favoarea companiei care te creste.


3. Cum iti imaginezi postul ideal pentru tine?

Fii sincer. Spune cum iti imaginezi postul ideal, fara sa intregi limitele bunului simt. Formuleaza cele mai mari valori si principii profesionale pe care vrei sa le regasesti in job-ul pe care il vei detine.

Lasa deoparte cafeaua cu spuma servita zilnic la ora fixa, sucurile de fructe din partea companiei si covorasele de iarba naturala de sub birou. Ofera-i recrutorului cateva informatii clare, realiste, bine ancorate in modul in care industria poate functiona mai bine decat pana in prezent. Puncteaza tot ce conteaza in mod real pentru tine: un post sigur, stabil, care sa iti ofere provocari constructive, care sa te ajute sa te dezvolti in mod real, activitate antrenanta, autonomie, flexibilitate samd.


4. De ce pleci din cadrul companiei actuale pentru a veni la noi?

Cea mai gresita varianta ar fi sa incepi sa iti barfesti angajatorii. Nu mai punem la socoteala divulgarea de informatii care ar putea fi, de altfel, bine protejate prin clauze de confidentialitate.

Ofera recrutorului informatiile care sa il ajute sa inteleaga ce anume nu vrei sa regasesti in cadrul companiei spre care te indrepti in prezent.

Care este cea mai buna forma sub care sa impachetezi acest tip de feedback? Sub forma imbunatatirilor pe care le-ai putea aduce domeniului si job-ului in sine. Adauga si lucrurile pozitive pe care ai pune mai mult accent, daca ai avea putere de decizie.

Exemple de indicatii pozitive:

"Doresc sa ocup acest post pentru ca am credinta ca imi poate oferi mai multa autonomie."

"Imi doresc sa incep o noua colaborare pentru ca pot si intentionez sa imi folosesc abilitatile si competentele mai mult decat o fac in acest moment. Caut un departament unde sa le pot valorifica la maxim."

"Imi doresc provocari profesionale care sa ma ajute sa ma dezvolt mai bine decat am facut-o pana in prezent."

"Imi doresc mai multa autonomie/ flexibilitate."

" Am nevoie de mai multe sanse de dezvoltare profesionala si chiar de afirmare."

"Doresc sa ma dezvolt din punct de vedere profesional. Am nevoie de un departament in cadrul caruia sa pot sa imi continui progresul dobandit pana in acest moment."


5. De ce ai fost concediat de fostul angajator? Ce s-a intamplat?

Fii sincer, ca de obicei. Un esec ramane un simplu esec doar daca nu ai nimic de invatat din el. Un esec se poate transforma in cea mai buna lectie daca extragi din eveniment toate invataturile de care te poti folosi tot restul vietii.

Admite-ti greselile si arata faptul ca ai avut foarte mult de invatat din ele, precum si masurile pe care le iei pentru ca ele sa nu se mai iveasca in activitatea ta profesionala. Nu uita faptul ca minciuna are picioare scurte, ca vorba se duce foarte usor si ca lumea e mai mica decat iti imaginezi.

Mai bine spui adevarul si alaturi de ce s-a intamplat adaugi si solutiile de viitor. In caz contrar, se prea poate ca recrutorul sa afle adevarul de la un tert care nu va adauga si lectiile pe care le-ai invatat si solutiile pe care le ai astfel incat activitatea ta profesionala sa se desfasoare fara viitoare greseli.


6. De ce exista o pauza atat de mare intre locurile de munca pe care le-ai detinut?

Acolo unde nu ai avut activitate profesionala, se prea poate sa fi avut cursuri in desfasurare, fie ele online, fie offline, cu acreditari si diplome sau fara. Daca ai calatorit, daca te-ai dedicat unui proiect de voluntariat sau unei pasiuni anume, puncteaza aceste aspecte.

Daca nu ai reusit sa identifici un loc de munca potrivit pentru pregatirea si asteptarile tale, din nou este esential sa spui acest lucru. Recrutorii inteleg faptul ca un interviu de angajare trebuie sa reprezinte mijlocul drumului dintre oferta angajatorului si a angajatului, precum si nevoile ambelor parti.


7. Care sunt asteptarile tale salariale?

Spune cifrele pe care le consideri corecte. Speram ca ti-ai facut temele inainte sa te prezinti la interviu si ca deja stii care sunt estimarile pe care alti profesionisti din companii asemanatoare le pot oferi. Cere pretul pe care il consideri corect pentru volumul de munca, nivelul calitatii pe care o poti oferi, timpul pe care il vei petrece in mediul profesional.

Evident, in functie de cifrele pe care le poti afla cu ajutorul profesionistilor din domeniu, poti solicita un nivel cat mai aproape de baza superioara. In acelasi timp, lasa-ti recrutorul sa inteleaga faptul ca esti flexibil si ca esti deschis sa negociezi salariul pentru postul pe care ti-l doresti cu adevarat.

Un candidat care impune anumite cerinte si asteptari fara flexibilitate indica faptul ca in viitor, daca va obtine postul, va fi un om cu care se negociaza greu spre deloc.


Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar








NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
recrutare si selectierecrutareinterviu angajareinterviul de angajaremanagementul resurselor umane

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7 intrebari-cheie la interviul de recrutare. Iata cele mai bune raspunsuri Nota: 3.79 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]