Incetarea contractului prin acordul partilor. Model acord de incetare a CIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor conform art. 55 lit. b) din Codul Muncii.

Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege. (concediere sau demisie)

In cadrul acestui material vom clarifica incetarea CIM prin acordul partilor, art. 55 lit. b).

"Deoarece incheierea acestui contract este rezultatul consimtamantului reciproc al partilor, mutuus conssensus, tot acordul lor de vointa poate conduce la incetarea sa, mutuus dissensus. Este o aplicare a principiului simetriei actelor juridice.", precizeaza Profesor Universitar Doctor Alexandru Ticlea in "Tratat de Drept Muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta".

Atentie la faptul ca incetarea de drept poate interveni nu doar pentru un CIM pe durata nedeterminata, ci si pentru contractele individuale de munca pe durata determinata, pentru contractele cu timp partial, pentru cele de munca temporara sau pentru contractele de munca la domiciliu.

"Inititiativa unei parti de a inceta contractul prin acordul partilor constituie o oferta adresata celeilalte parti, iar pentru incetarea valabila a raportului de munca este necesara acceptarea ofertei, de catre destinatarul ei*. Acordul partilor va produce efecte juridice numai daca oferta uneia dintre parti, referitoare la incetarea contractului, se intalneste cu acceptarea din partea celeilalte parti.", mai explica Profesor Universitar Doctor Alexandru Ticlea in "Tratat de Drept Muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta".

Asadar, decizia angajatorului de incetare a CIM prin acordul partilor, fara ca salariatul sa isi fi manifestat consimtamantul in acest sens, este lovita de nulitate. (Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a, si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 5702/R/2013).

* Ovidiu Tinca, Comentarii referitoare la incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor, in "Revista Romana de Dreptul Muncii" nr. 2/2009, p.40.


"De aceea, s-a retinut ca incetarea contractului de munca prin acordul partilor intervine in cazul in care salariatul solicita incetarea raportului de munca, iar angajatorul aproba aceasta solicitare. Desigur ca initiativa incetarii contractului o poate avea si angajatorul.", explica Profesor Universitar Doctor Alexandru Ticlea in "Tratat de Drept Muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta".

O solutie optima poate fi acordul de incetare de drept a contractului individual de munca.

Iata in randurile urmatoare un model de acord de incetare a CIM, conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Acord de incetare a contractului individual de munca

incheiat astazi, .............................. intre

Angajator:
Persoana juridica / fizica……......…………………..……………………………., cu sediul/domiciliul in …....………………....…………………………………………….., inregistrata la registrul comertului / autoritatile administratiei publice din………......…………………………, sub numarul……………………., cod unic de inregistrare…………….., telefon………………………..., reprezentata legal prin……………………………………., in calitate de……………...……………..

si

Salariat:
Dl/dna ..............................................., domiciliat/a in ......................., str. ........................ nr. ....., ap. ......, sector ....., ocupând functia de ....................... in cadrul sectiei .............

Art. 1

Partile convin, de comun acord, incetarea contractului individual de munca nr.............. incheiat la data ...............

Art. 2
Incetarea intervine in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii, incepând cu data..........................


ADMINISTRATOR / DIRECTOR,                         SALARIAT,

L.S.


Surse: Codul Muncii
"Tratat de Dreptul Muncii. Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta", autor Profesor Univesitar Doctor Alexandru Ticlea
"Memorator de Legislatia Muncii", autor Consilier Juridic Gabriela Dita
PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar

Data aparitiei: 10 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetarea contractului prin acordul partilor. Model acord de incetare a CIM Nota: 3.83 din 5 - 32 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]