Avantaje in natura - 10 sfaturi pentru angajatori

salarizareavantaje in natura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje in natura - 10 sfaturi pentru angajatori

In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.
Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau patial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului.

1. Cuprindeti avantajele in natura in contractul individual de munca. Negocierea salariului presupune nu numai stabilirea nivelului acestuia, dar si a tuturor elementelor care fac parte din pachetul salarial (salariul de baza, avantaje in natura - acordarea unei masini din patrimoniul afacerii, plata unor asigurari medicale, prime pentru diverse ocazii cum ar fi de Craciun, de Pasti, de 8 martie, de 1 iunie, prime acordate din fondul de participare la profit s.a.).
Facand parte din pachetul salarial, va sfatuim sa cuprindeti avantajele in natura acordate salariatilor dumneavoastra in prevederile contractului individuale de munca.

2. Identificati avantajele acordate, ca fiind venituri impozabile. Avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile la nivelul salariatului, indiferent de forma organizatorica a angajatorului care le acorda. Daca bunurile sau serviciile de care beneficiaza salariatul sunt acordate ca urmare a indeplinirii unor sarcini de serviciu, nu pot reprezenta avantaj impozabil in categoria veniturilor salariale.

3. Identificati beneficiarul, in persoana salariatului sau a altei persoane , cum ar fi un fost salariat, in prezent pensionar in vederea determinarii impozitului. Pentru ca un avantaj acordat sa fie impozabil la nivelul salariatului in categoria veniturilor din salarii, trebuie ca acesta sa reflecte folosinta in scop personal al bunului sau serviciului acordat salariatului, ca urmare a unei relatii contractuale.

Salarizarea de la A la Z: primiti saptamanal, in casuta dvs. de e-mail, cele mai noi informatii legate de avantaje in natura, tichete de masa, calcul salariu, spor de vechime. Click aici pentru detalii!

4. Evaluati avantajul in natura. Avantajele acordate angajatilor se evalueaza si se impoziteaza in luna in care au fost primite de salariati.

5. Anexati documentele referitoare la calculul contravalorii avantajelor in natura primite de angajat la statul de plata. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

6. Cumulati avantajul cu salariul in vederea impozitarii, atat pentru stabilirea platii anticipate (impozitul lunar pe salarii), cat si reflectarea acestuia in venitul anual global, prin cuprinderea lui in venitul net anual din salarii.
Venitul brut din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate, precum si a avantajelor primite de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate – Codul fiscal, art. art. 55 alin. (1) - (3).
Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva. Impozitul aferent avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna.

7. Calculati contributiile obligatorii datorate in calitate de angajator.

8. In situatia in care salariatul suporta contravaloarea avantajului, acesta nu mai reprezinta venit impozabil cumulat la nivelul salariatului cu celelalte venituri salariale.

9. Tineti cont ca plata in natura a unei parti din salariu este posibila numai daca aceasta face obiectul unei clauze expres prevazute in contractul colectiv sau individual de munca. Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati care pot fi considerate avantaje in natura, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu va putea fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.

10. Plata salariului nu poate fi efectuata integral in natura. Limitele, bunurile si modul de evaluare a acestora se stabilesc de asemenea prin contractul colectiv sau individual de munca. Astfel, spre exemplu, in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2.895/21/ 29.12.2006 este stabilita posibilitatea platii unei parti din salariu in natura care sa nu depaseasca 30% din salariu.

Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 160 din Codul muncii, este posibila numai daca este prevazuta expres in Contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.

Salarizarea de la A la Z: primiti saptamanal, in casuta dvs. de e-mail, cele mai noi informatii legate de avantaje in natura, tichete de masa, calcul salariu, spor de vechime. Click aici pentru detalii!

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizareavantaje in natura

Data aparitiei: 07 Februarie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avantaje in natura - 10 sfaturi pentru angajatori Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]