Angajatorul doreste sa modifice locul de munca al salariatului dar acesta refuza...

cim durata determinatacontract individual de muncalocul de muncacodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Putem modifica prin decizie unilaterala locul de munca al salariatului?

Recent, in atentie specialistilor PortalCodulMuncii.ro a fost adresata aceasta intrebare, cu precizarea ca angajatorul are nevoie de salariat in alt punct de lucru din acelasi judet. Dar angajatul refuza. Ce se poate face in acest caz?

"Locul de munca reprezinta element al CIM, astfel cum rezulta din art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. b) din Codul muncii , republicat.

Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii , republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator dar numai temporar, prin delegarea salariatilor.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita pentru PortalCodulMuncii.ro.

Atentie la faptul ca angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii – Legea 53/2003.

In alte situatii (modificarea locului de munca definitiva), locul de munca fiind un element esential al contractului individual de munca poate fi schimbat numai prin acordul partilor.

In situatia in care salariatul refuza semnarea actului aditional de modificare a locului de munca, singura optiune a angajatorului este sa desfiinteze locul de munca.

"Astfel, contractul de munca va inceta in temeiul art. 65 din Codul muncii , deoarece desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Potrivit art. 65 din Codul muncii , concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Mai reglementeaza art. 65 in alin. (2) ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Angajatorul nu poate reinfiinta postul iar daca o face va trebui sa-i propuna salariatului concediat reangajarea.", precizeaza Consilier Juridic Gabriela Dita, pentru PortalCodulMuncii.ro.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim durata determinatacontract individual de muncalocul de muncacodul muncii

Data aparitiei: 05 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul doreste sa modifice locul de munca al salariatului dar acesta refuza... Nota: 4.05 din 5 - 29 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]