Angajatul este in perioada de proba. Dorim sa renuntam la colaborare iar el intra in concediu medical...

perioada de proba contract pe durata determinataprobaincapacitate temporara de muncaconcediu medical in timpul perioadei de probaincapacitate de munca perioada de probaconcediu medical in timpul probei de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Apar si astfel de situatii, cand angajatul intra subit in concediu medical. Evident, o astfel de situatie este deosebit de frustranta pentru angajator, cu atat mai mult cu cat acesta poate suspecta faptul ca incapacitatea temporara de munca poate sa fie un truc al salariatului.

Si nu mai punem la socoteala faptul ca incapacitatea temporara de munca nu este intotdeauna pe o perioada restransa de timp. Asa ca te poti trezi blocat cu un post pe care nu poti angaja un nou om pentru ca nu poti renunta la angajatul de care nu erai multumit, conform rezultatelor din perioada de proba.

Pana aici totul este clar. Lucrurile sunt simple. Orice angajat are dreptul sa intre in incapacitate temporara de munca. Si dupa cum bine stim, acest lucru duce la suspendarea contractului individual de munca.

Implicit, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea CIM! Exceptie fac situatiile cand contractul individual de munca inceteaza de drept.

Cum procedam cand salariatul intra in incapacitate temporara de munca, aflandu-se in interiorul perioadei de proba?

Desigur, trebuie sa asteptam sa treaca perioada de concediu medical. In tot acest timp nu avem ce sa facem pentru a inceta CIM, acesta fiind suspendat.

Cand perioada de incapacitate temporara de munca se va finaliza, angajatul se intoarce in perioada de proba si atunci putem sa il notificam cu privire la incetarea raporturilor de munca.

Asa cum bine stim, in perioada de proba, contractul de munca poate inceta printr-o simpla notificare, fara preaviz si fara motivare.

Dar pentru a opera incetarea CIM, este esential ca acesta sa nu fie suspendat.

Atentie mare la faptul ca in cursul acestui an s-a aprobat in mod oficial legea care prevede ca angajatii scapa de controalele la domiciliu, in perioada de concediu medical! Aflati totul aici despre acest subiect.


Cu aceasta ocazie, haideti sa ne amintim cateva reguli de baza privind perioada de proba:

Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.

Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.

Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.


Perioada de proba pentru CIM pe perioada determinata
a) perioada de proba este de 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) perioada de proba este de 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) perioada de proba este de 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) perioada de proba este de 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Perioada de proba pentru Contract de Munca temporara
a) perioada de proba este de 2 lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) perioada de proba este de 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) perioada de proba este de 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) perioada de proba este de 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) perioada de proba este de 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.


Nu neglijam faptul ca pe durata executarii unui contract individual de munca, se poate stabili o singura perioada de proba.

Exceptie: Salariatii pot fi supusi la o noua perioada de proba daca vor debuta la acelasi angajator, intr-o noua functie sau daca vor presta activitate intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Tot ce trebuie sa stiti despre perioada de proba in 2016 gasiti aici.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada de proba contract pe durata determinataprobaincapacitate temporara de muncaconcediu medical in timpul perioadei de probaincapacitate de munca perioada de probaconcediu medical in timpul probei de lucru

Data aparitiei: 07 Octombrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul este in perioada de proba. Dorim sa renuntam la colaborare iar el intra in concediu medical... Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]