Expertul explica: Angajatorul este obligat sa mai elibereze adeverinta de venituri pentru perioada de dinainte de 2001?

pensiipensii 2015adeverinta venituri pensieadeverinta pensiecotizare pensiespor de vechime pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam in randurile urmatoare o situatie referitoare la perioada 1988 - 2001, cand un salariat a prestat activitate profesionala pentru angajatorul sau, a realizat venituri, prime si sporuri.

Angajatul doreste adeverinta care sa ateste veniturile din aceasta perioada, precizand ca le poate valorifica la rotunjirea valorii pensiei.

Angajatorul doreste sa stie daca mai exista obligatia de a elibera aceste adeverinte, tinand cont de faptul ca din 1.04.2001 la Casa de Pensii s-au depus electronic toate veniturile brute ale angajatilor si perioadele lucrate...

Consilierul Juridic Adina Popescu explica pentru PortalCodulMuncii rezolvarea acestei situatii:

 Potrivit dispozitiilor art. 3 alin.(1) lit. p) din Legea pensiilor nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Tinem cont de faptul ca  perioadele in care o persoana a platit contributii la sistemul de asigurari sociale de pensii reprezinta stagiu de cotizare, in intelesul legii, sumele asupra carora au fost datorate si platite respectivele contributii fiind luate in calcul la determinarea punctajului si la stabilirea cuantumului pensiei.

Este total adevarat faptul ca  incepand cu 1 aprilie 2001, angajatorii au obligatia transmiterii catre casele de pensii a declaratiei lunare individuale, in care sunt reflectate drepturile de natura salariala sau veniturile asupra carora s-a retinut si achitat contributie la sistemul de pensii, insa pentru perioada de dinaintea intrarii in vigoare a dispozitiilor Legii nr.19/2000 , persoanele au dreptul sa solicite angajatorilor in baza art.34 alin.(5) din Codul muncii adeverinta din care sa rezulte inclusiv salariul primit, in intelesul legislatiei muncii prin salariu intelegandu-se salariul de baza, indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. Legea nu prevede un anumit format al acestei adeverinte, asa incat acest lucru ramane la latitudinea angajatorului, insa relevant din punct de vedere al stabilirii drepturilor la pensie ar fi evidentierea acestor componente salariale distinct pe fiecare luna in parte.

In mod evident si fara exceptie, pentru a fi valorificate la stabilirea drepturilor de pensie, asupra acestor venituri trebuie sa fi fost datorate si platite contributii de asigurari sociale.

Atentie mare!  La solicitarea unui salariat, angajatorul este obligat sa elibereze aceasta adeverinta si sa inscrie toate elementele cerute de lege, urmand ca modalitatea concreta de valorificare a acestora sa fie stabilita de casa de pensii in baza documentelor ce constituie dosarul de pensionare.

Analiza realizata de expertii PortalCodulMuncii.ro.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensii 2015adeverinta venituri pensieadeverinta pensiecotizare pensiespor de vechime pensii

Data aparitiei: 06 Octombrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Expertul explica: Angajatorul este obligat sa mai elibereze adeverinta de venituri pentru perioada de dinainte de 2001? Nota: 3.49 din 5 - 36 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]