Propunere legislativa privind conflictele de munca. Conflicte colective si individuale. Conflicte de drepturi si de interese

conflicte de drepturiconflicte de intereseconflicte colective de muncaconflicte individuale de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La Senat a fost inregistrata o propunere legislativa care ar putea sa modifice in mod consistent legislatia referitoare la conflictele de munca. In acest moment, proiectul se afla la Camera Deputatilor si este inscrisa pe ordinea de zi.

In mod concret, se doreste ca la data intrarii in vigoare a prezentei legi sa se abroge prevederile art. 154 - 216 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social.


Dupa cum bine stim, conflictele de munca reprezinta conflictele dintre angajatii si angajatorii la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu.

Asa cum se precizeaza si in forma initiatorului prezentei propuneri legislative, solutionarea conflictelor de munca poate avea loc pe cale amiabila sau prin aplicarea procedurilor reglementate de prezenta lege.

Conform expunerii de motive, prezentul proiect de lege urmareste recunoasterea legala si reala a dreptului salariatilor de a declansa conflicte de munca, inclusiv in formele cele mai severe ( greva). Mai mult, prezentul proiect urmareste sa realizeze o clasificare mai exacta a conflictelor prin introducerea definirii conflictelor de drepturi si a conflictelor de interese.


"In fapt, pentru situatiile in care drepturile si-au gasit deja o reglementare legala sau contractuala intre parti, acestea pot fi valorizate prin intermediul instantelor judecatoresti, situatii care sunt identificate de actualul proiect ca si conflict de drepturi.

In celelalte situatii, cand se urmareste incheierea unui acord colectiv intre angajator si salariati pentru interese ce nu si-au gasit inca reglementarea legala sau contractuala suntem, in opinia noastra, in situatia unui conflict ce nu poate sa-si gaseasca rezolvarea sub alta forma decat aceea a unui conflict de interese a carui derulare prezentul proiect isi propune sa o reglementeze in asa fel incat aceasta sa poata fi rezolva prin negociere si sa se evite escaladarea lui.", se precizeaza in expunerea de motive a prezentei propuneri legislative.

Prin intermediul acestei propuneri legislative se doreste si mentinerea si impartirea in conflicte colective si individuale de munca, insa cu anumite precizari importante:

Conflictele de interese pot fi doar colective (rezultate a conflictul de munca generat de declansarea, desfasurarea si incheierea negocierii colective) si nu individuale.

Conform expunerii de motive, acest proiect urmareste si reglementarea mult mai clara a motivelor care au stat la baza aprecierii unui conflict ca fiind initiat sau derulat fara respectarea tuturor criteriilor impuse de norma juridica.

"Astfel este recunoscuta posibilitatea instantei de a analiza care sunt motivele pentru care un conflict nu respecta pasii procedurali si a prononta, in consecinta, o hotarare prin care apreciaza conflictul ca fiind neconform sau nelegal, cu efecte diferite in functie de o situatie sau alta. Astfel, pentru neconformitate, obligatia organizatorilor grevei va fi aceea de a complini conditiile de procedura neindeplinite astfel cum acestea sunt definitie de lege, pe cand, pentru nelegalitate, obligatia este aceea a incetarii conflictului astfel declansat.", se mai precizeaza in cadrul expunerii de motive.


Reglementarile propuse prin intermediul acestui proiect urmaresc in mod concret clarificarea si detalierea legislativa a tuturor spetelor considerate a fi interpretabile, astfel incat sa se ofere partilor dar si instantei toate argumentele juridice care sa ajute la evitarea oricaror interpretari in aplicarea legii.



Parcursul legislativ pe site-ul Senatului

Parcursul legislativ la Camera Deputatilor


Prevederile de mai sus nu se aplica in acest moment. Este o propunere legislativa care are nevoie de aprobare din partea deputatilor si publicata in Monitorul Oficial pentru a-si produce efectele. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conflicte de drepturiconflicte de intereseconflicte colective de muncaconflicte individuale de munca

Data aparitiei: 30 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa privind conflictele de munca. Conflicte colective si individuale. Conflicte de drepturi si de interese Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]