SSM: Poti detine responsabilitati SSM si PSI in cadrul aceleiasi unitati?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, pe adresa redactiei PortalCodulMuncii a fost adresata o intrebare deosebit de importanta, cu atat mai mult cu cat se regaseste adesea in practica, in randul profesionistilor din domeniu:

Poate responsabilul SSM sa devina si responsabil PSI? Cu alte cuvinte, putem avea in cadrul aceleiasi unitati, un profesionist care sa detina sarcini PSI si SSM?

Se ia ca exemplu situatia unei institutii de stat, cu 161 de angajati.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii este unul lamuritor. Se pleaca de la prevederile Legii nr. 319 din 20016, cu modificarile si completarile ulterioare si in normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform acestor prevederi, lucratorii desemnati sa se ocpupe cu activitatile de prevenire si protectie trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.  In acest sens, in cuprinsul art. 24 alin.(2) din HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare se detaliaza aceste prevederi si se specifica faptul ca, acesti lucratori trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.

In concluzie, conform legislatiei in vigoare, un angajat poate exercita aceste tipuri de atributii in mod cumulat de aceeasi persoana, in speta descrisa mai sus, de acelasi salariat din cadrul compartimentului special infiintat.

Atentie totusi la faptul ca daca un angajator doreste  angajarea mai multor persoane care sa indeplineasca acest gen de atributii acest lucru este posibil in conditiile legii, modalitatea concreta de organizare si repartizare a sarcinilor fiind lasata exclusiv la latitudinea angajatorului.

Sursa: PortalCodulMuncii.ro




de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 24 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Poti detine responsabilitati SSM si PSI in cadrul aceleiasi unitati? Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]