In ce cazuri se acorda salariul minim de 1.200 de lei pentru studii superioare?

1200 de lei studii superioaresalariu minim 1200 de lei studii superioaresalariu minim studii superioaresalariu minim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Auzim foarte des pareri numeroase cu privire la salariul minim de 1200 de lei pentru cei cu studii superioare.

Din pacate, exista numerosi amatori care vor sustine clar si raspicat ca angajatorii nu au voie sa acorde mai putin de 1.200 de lei salariu minim in cazul celor care detin studii superioare.

Evident, acest lucru este contestat de specialistii din domeniu care ne amintesc faptul ca in CCMUN pe anii 2007 - 2010, se prevedea existenta coeficientilor minimi.

La momentul actual, acest contract nu mai este in vigoare.

"Prin urmare, nu exista o obligatie legala in sarcina angajatorului de stabilire a salariilor angajatilor cu respectarea coeficientilor minimi de ierarhizare, dar obligatia poate fi conventionala in cazul in care un contract colectiv de munca aplicabil obliga angajatorul la stabilirea salariilor cu respectarea unor coeficienti de ierarhizare.

Daca un astfel de contract nu exista sau nu stabileste coeficienti de ierarhizare, angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile legale privind salariul minim brut pe tara garantat in plata.", explica specialistii PortalCodulMuncii.

Asadar, salariul minim este in continuare de 1.050 de lei. Salariul minim in functie de coeficienti de salarizare exista acolo unde avem prevederi incluse intr-un CCM la nivel de unitate sau in cadrul altor acte ce reglementeaza raporturile de munca dintre angajator si salariat.

Nu uitam faptul ca angajatorii nu au voie sa acorde salarii sub nivelul minimului la nivel national, de 1.050 de lei pentru un program cu norma completa. Angajatorul poate stabili drepturi superioare fata de prevederile legale, insa nu este obligat sa o faca. In urma negocierilor, se pot insera aceste drepturi superioare pentru angajati.

Salariul nu poate fi umbrit de aspecte precum: renuntare, concesiune, discriminare.

La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.


Ce anume se cuprinde in salariu:

- salariul de baza,
- indemnizatiile,
- sporurile,
- alte adaosuri.

Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.


Daca programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Angajatorul trebuie sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Regula se aplica si atunci cand salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, insa nu isi poate urma activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Salariul minim brut pe economie in acest moment?

Incepand cu data de 1 iulie 2015,
salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
1200 de lei studii superioaresalariu minim 1200 de lei studii superioaresalariu minim studii superioaresalariu minim

Data aparitiei: 22 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce cazuri se acorda salariul minim de 1.200 de lei pentru studii superioare? Nota: 4.47 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]