Este obligatoriu preavizul SCRIS?

preavizconcedierecodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: "Este obligatoriu preavizul scris (acea adresa catre angajati) pentru concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului? Autoritatile de munca spun ca da, chiar daca respectivul preaviz este trecut in decizia de concediere."

Raspuns:
Este obligatorie preavizarea salariatului in temeiul art. 73 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Astfel, potrivit art. 73 din Codul muncii, persoanele concediate pentru inaptitudine fizica/psihica, pentru necorespundere profesionala si pentru motive care nu tin de persoana salariatului au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare. Potrivit art. 74 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, durata preavizului este de 20 de zile lucratoare. Coroborand cele doua articole vom concluziona faptul ca angajatorul nu poate inceta contractul individual de munca al unui salariat pentru motivele mentionate mai sus fara o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare.

In situatia in care societatea nu prezinta salariatului “formularul preaviz” se naste urmatoarea intrebare: de unde reiese ca angajatorul a respectat dreptul salariatului la preaviz daca nu are semnatura acestuia de luare la cunostinta ca se afla in perioada de preaviz? Lipsa preavizului poate duce la anularea deciziei de concediere ca urmare a nerespectarii procedurii de concediere.

Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. In concluzie, salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.



Concedierea unui angajat este o masura care se poate intoarce impotriva dvs.! Clic aici pentru a afla cum sa procedati pentru a nu avea probleme!

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizconcedierecodul muncii

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Este obligatoriu preavizul SCRIS? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]