Proiect de lege: Procesul de adoptie s-ar putea simplifica. Concediu de acomodare de 3 luni platit cu 3.300 de ron pe luna

adoptiesimplificare adoptieprocedura de adoptie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 16 martie 2016: Camera Deputatilor a adoptat proiectul legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

In mod concret, persoanele care vor adopta, ar putea beneficia de un concediu de acomodare de maxim 1 an de zile, platit cu 1.700 de lei pe luna. Concediul de acomodare se va acorda pentru parintii care adopta copii de pana la 2 ani pentru ca inainte de aceasta varsta, dicutam despre concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului.

„Este important ca sederea copilului in institutiile statului sa fie cat mai scurta, iar in cazurile in care nu este posibila revenirea copilului in familie, singura solutie viabila o reprezinta adoptia. Prin adaptarea acestor etape ale adoptiei la contextul necesitatilor existente vom reusi sa determinam cresterea numarului de adoptii.” a declarat doamna Claudia Ana Costea, ministrul MMFPSPV.

Proiectul de lege vizeaza simplificarea procesului de adoptie in cazul adoptiilor interne si in cazul celor externe.

Conform estimarilor, daca proiectul de lege primeste toate aprobarile necesare, detine toate sansele sa devina lege oficiala iar prevederile sale sa se aplice din 2016.

Daca proiectul se finalizeaza, cei care vor sa adopte un copil nu vor mai astepta un an pentru gasirea rudelor pana la gradul IV ale micutului, ci doar sase luni. In cazul in care parintii biologici ai copilului abandonat nu se prezinta la doua termene de judecata pentru a-si da acordul pentru adoptie, minorul va putea fi infiat. Orfanul va ramane cu statutul de copil adoptabil pana la 14 ani. Dar acestea nu sunt singurele vesti bune cu privire la legea care ar putea sa devina oficiala din 2016.


In mod concret, se doreste finalizarea procedurilor de adoptie intr-un timp mult mai scurt, dupa cum urmeaza:

- Termenul de apel in instanta judecatoreasca va fi redus la 10 zile, de la 30 de zile

- Primul termen de judecata va fi in 15 zile de la inregistrarea cererii

- Pentru judecara cererilor de incredintare in vederea adoptiei, nu va mai fi necesara citarea partilor

- Se reduce de la 60 la 30 de zile termenul in care parintii copilului adoptabil isi vor putea retrage declaratile conform carora nu doresc sa ingrijeasca minorul.

- Dupa o perioada de 6 luni de a instituirea masurilor de protectie speciala, daca parintii si rudele copilului de pana la gradul al patrulea nu sunt gasite, atunci se vor demara procedurile de adoptie.

- Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Asadar, la obtinerea acestui statut, conform deciziei unei instante de judecata, acesta va fi valabil pana la incuviintarea adoptiei sau pana cand copilul implineste varsta de 14 ani.

- Se simplifica si adoptiile internationale, copiii fiind eligibili pentru o astfel de adoptie dupa o perioada de un an de la deschiderea procedurii, si nu dupa 2 ani, asa cum se intampla in acest moment.

- Se prelungeste valabilitatea atestatului de familie adoptiva de la 1 an la 2 ani.

Mai mult, conform proiectului de lege, se doreste acordarea unui concediu de acomodare de maxim 1 an de zile, cu o indemnizatie lunara, acordata oricaruia dintre sotii familiei adoptive, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit.

Conform proiectului de lege, pe perioada concediului de acomodare, persoana indreptatita beneficiaza de plata contributiei individuale de  asigurari sociale de sanatate iar cuantumul contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale, prevazuta de lege, la valoarea indemnizatiei acordate.

In perioada concediului de acomodare, nu se vor datora impozit sau contributii sociale obligatorii, cu exceptia CASS. Perioada de concediu de acomodare va fi asimilata stagiului de cotizare la obtinerea indemnizatiilor pentru concediile medicale, pentru obtinerea pensiei si pentru obtinerea somajului.

Asa cum era si normal, perioada concediului de acomodare va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.

Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat un comunicat de presa cu privire la simplificarea procedurii de adoptie:

"Estimat sa intre in vigoare la 4 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, noul act normativ va duce practic la scurtarea tuturor etapelor procesului de adoptie: declararea adoptabilitatii, incredintarea in vederea adoptiei si incuviintarea adoptiei.

Adoptia va putea fi stabilita si in cazul in care parintii/rudele care au putut fi gasite declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa, ulterior, refuza sa semneze declaratiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului. De asemenea, atunci cand parintii si rudele copilului de pana la gradul al patrulea nu sunt gasite dupa o perioada de 6 luni de la instituirea masurilor de protectie speciala, vor putea fi demarate procedurile de adoptie.

Mai mult, termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obtinut in urma deciziei unei instante de judecata, statutul va fi valabil, de anul viitor, pana la incuviintarea adoptiei sau pana ce copilul implineste varsta de 14 ani.

In cazul adoptiilor internationale, copilul va fi declarat eligibil, conform noului act normativ, la numai un an de la deschiderea procedurii, si nu dupa doi ani, asa cum se intampla in prezent."


Ce trebuie sa stim despre obtinerea atestatului si pentru realizarea potrivirii practice?

"Pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu pastrarea drepturilor salariale, in limita a 40 de ore/an. Potrivirea se va face in mod obligatoriu la nivel local, de catre fiecare directie generala de asistenta sociala si protectia copilului.", se precizeaza in cadrul comunicatului.

Conform Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2015, in Registrul National pentru Adoptii erau inregistrati 3.436 copii adoptabili, din care 2.953 erau eligibili pentru adoptie nationala, iar restul pentru adoptie internationala. De asemenea, 1.708 familii erau atestate pentru adoptie nationala si alte 72 pentru adoptie internationala.

Atentie la faptul ca simplificarea procedurii de adoptie si introducerea concediului de acomodare se vor produce in momentul in care proiectul va primi aprobarile necesare iar legea va fi publicata in Monitorul Oficial. Prevederile mentionate mai sus inca nu se aplica. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adoptiesimplificare adoptieprocedura de adoptie

Data aparitiei: 22 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege: Procesul de adoptie s-ar putea simplifica. Concediu de acomodare de 3 luni platit cu 3.300 de ron pe luna Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]