CIM nu se mai suspenda pentru cercetare disciplinara. Ce contine decizia de suspendare si decizia de sanctionare

abateri disciplinaredecizie de suspendare cim cercetare disciplinaradecizia de sanctionaresanctionare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, singura sanctiune disciplinara ce se poate dispune fara cercetare disciplinara este avertismentul scris.

Pentru restul sanctiunilor disciplinare, angajatorul trebuie sa efectueze cercetare disciplinara si abia apoi, conform cu rezultatul acesteia si tinand cont de recomandarile comisiei, se poate dispune aplicarea unei anumite sanctiuni disciplinare.

"Doar salariatul poate fi subiect al abaterii disciplinare. Intr-adevar, antrenarea raspunderii disciplinarea poate avea loc numai daca fapta socialmente periculoasa a fost savarsita de o persoana care se afla in raporturi de munca cu un angajator, in baza unui contract de munca; In lipsa acestui contract nu poate exista raspundere disciplinara. Astfel, contractele de antrepriza, de mandat, de prestari servicii, neavand ca element esential subordonarea unei parti fata de cealalta, desi aceste contracte au ca obiect, ca si contractul de munca, prestarea unei activitati, nu prezinta caracterele contractului de munca si, deci, titularii lor nu raspund disciplinar.", precizeaza Profesorul Universitar Doctor Alexandru Ticlea in "Tratat de Dreptul Muncii: Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta".

Mare atentie!

Pe site-ul Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicat un comunicat de presa prin care anunta admiterea unei exceptii de neconstitutionalitate in Codul Muncii.

Concret, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu urmatorul continut:


"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;"



Redam din continutul comunicatului CCR: "Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia I Civila".




Atentie mare la faptul ca angajatorul va dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Cat despre calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara, mai precis momentul de la care incepe sa curga acest termen, in solutionarea unui recurs in interesul legii prin Decizia nr. 16 din 12 noiembrie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca in interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii , republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Cercetarea nu poate dura mai mult de 30 de zile calendaristice.


Atentie si la decizia de sanctionare, care va contine elemente precum:

1. faptele care constituie abatere disciplinara;
2. prevederile incalcate (din RI, CIM, CCM sau din statutul de personal)
3. motivele pentru care apararile formulate de salariat au fost inlaturate sau motivul pentru care nu s-a efectuat o cercetare disciplinara;
3. temeiul de dreptul in baza caruia se aplica o anumita sanctiune disciplinara;
4. termenul in care sanctiunea se poate contesta si instanta competenta.



Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar




Surse:  Codul Muncii
              Tratat de Dreptul Muncii: legislatie, doctrina, jurisprudenta. Autor: Alexandru Ticlea
              Legea nr. 77 din 2014 pentru modificarea Codului Muncii
              PortalCodulMuncii.ro

          


de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinaredecizie de suspendare cim cercetare disciplinaradecizia de sanctionaresanctionare disciplinara

Data aparitiei: 13 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CIM nu se mai suspenda pentru cercetare disciplinara. Ce contine decizia de suspendare si decizia de sanctionare Nota: 4.33 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]