Contractul de ucenicie la locul de munca. Ghid complet 2016

uceniciesalariu uceniciperioada de proba ucenicicontract de ucenicieucenicie la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de ucenicie la locul de munca este reglementat de 3 acte normative importante, dupa cum urmeaza:

- Art. 208 – 210 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011.

- Legea nr. 279/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 498 din 7 august 2013

- H.G. nr. 855/2013 Normele de aplicare a Legii nr. 279/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 705 din 18 noiembrie 2013.

Persoana incadrata in munca in baza unui contract de ucenicie are statutul de ucenic. Acesta trebuie sa
aiba minim 16 ani si sa doreasca sa se formeze profesional in vederea obtinerii unei calificari.


Atentie la faptul ca ucenicul beneficiaza de dispozitiile aplicabile celorlalti salariati, in masura in care ele nu sunt contrare celor specifice statutului sau.

"In perioada anterioara anului 1989, ucenicia la locul de munca era considerata o forma de calificare a tinerilor absolventi ai scolii generale, in varsta de 15-18 ani, incadrati in productie, prin care li se asigura pregatirea practica si teoretica necesara exercitării unei meserii. Prin urmare, ucenicia la locul de munca era o forma de calificare profesionala si se realiza pe baza contractului de ucenicie, in schimbul acesteia ucenicul fiind indreptatit la plata unei indemnizatii lunare. ", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Cui se adreseaza ucenicia la locul de munca?


- persoanelor interesate sa devina ucenici, cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se concentreze pe invatare pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de munca;

- angajatorilor care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de munca declarate vacante.

Se pot incadra in calitate de ucenici si cetatenii straini, precum si apatrizii care au obtinut permis de munca in Romania, conform reglementarilor legale in vigoare. Pot detine calitatea de ucenici si cetatenii statelor membre ale UE, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora.

 

Ce trebuie sa stim despre contractul de ucenicie la locul de munca?


Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie pe durata determinata si reprezinta un contract individual de munca de tip particular. In temeiul acestui CIM, angajatorul se obliga sa asigure plata ucenicului si formarea sa profesionala intr-o meserie conform cu domeniul sau de activitate.

Ucenicul se obliga sa se formeze profesional si sa munceasca in subordinea angajatorului cu care semneaza contractul de ucenicie la locul de munca.

Atentie la faptul ca orice contract de ucenicie se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, si se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de incheiere a contractului de ucenicie, in forma scrisa, revine angajatorului.


Inainte de inceperea activitatii, contractul de ucenicie se inregistreaza si in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.

 

Ce contine contractul de ucenicie la locul de munca?


Atentie la faptul ca un contract de ucenicie la locul de munca trebuie sa contina si cateva elemente specifice noului rol, pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca. Acestea sunt:

a) denumirea calificarii pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul;

b) denumirea furnizorului de formare care desfasoara programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca;

c) numele coordonatorului de ucenicie si calificarea acestuia;

d) locul/locurile in care se desfasoara activitatea de formare profesionala;

e) durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de munca;

f) obligatiile suplimentare ale angajatorului;

g) obligatiile ucenicului;

h) alte clauze, potrivit legii.
 

Cine poate incheia un contract de ucenicie?


Persoana care indepliniste cumulativ urmatoarele conditii:

1. Face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii.

2. A implinit varsta de 16 ani.

3. Nu detine calificare pentru ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

4. Indeplineste conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, pe niveluri de calificare, potrivit prevederilor OG nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Retinem faptul ca orice contract de ucenicie se incheie pe perioada determinata. Nu exista ucenic pentru totdeauna. Perioada contractului este detaliata in cadrul acestui material.

De asemenea, retinem ca nu exista ucenicie neplatita. Faptul ca asiguri unei persoane pregatire profesionala in vederea obtinerii unei calificari, nu te exonereaza de plata drepturilor salariale. Vom stabili in continuarea faptul ca salariul ucenicului nu poate fi inferior salariului minim pe economie.

Programele de formare profesionala asigura dobandirea unor competente profesionale in conformitate cu standardele ocupationale, respectiv standardele de pregatire profesionala, recunoscute la nivel national, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Standardul ocupational, respectiv standardul de pregatire profesionala, este documentul care precizeaza competentele profesionale necesare practicarii unei ocupatii, respectiv specifice unei calificari.

Tinand cont de tipul programului si de formele de realizare a formarii profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat poate elibera urmatoarele tipuri de certificate:

a) pentru cursuri de calificare sau recalificare si pentru ucenicie la locul de munca, certificat de calificare profesionala;

b) pentru cursuri si stagii de initiere, precum si pentru cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare, certificat de absolvire.

 

Ucenicii pot beneficia de pensie de invaliditate?


Da, pensia de invaliditate se cuvine si ucenicilor, in conditiile prevederilor art. 68 din Legea nr. 263 din 2010:

Art. 68. - (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g).

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.

(4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.

 

Obiectivele formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca sunt:


a) sa ofere persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obtine o calificare în sistemul de formare profesionala a adultilor, care sa permita ocuparea unui loc de munca si continuarea învatarii;

b) sa permita angajatorilor sa îsi asigure forta de munca calificata, de calitate, în functie de cerintele proprii;

c) sa faciliteze integrarea sociala a persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, în concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii;

d) sa asigure un nivel de securitate adecvat persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, pentru a solutiona problema pietelor de munca segmentate;

e) sa contribuie la cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, coeziunea sociala si împlinirea personala;

f) sa promoveze dialogul social si sa contribuie la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local.

 

Iata si principalele notiuni definite prin Legea nr. 279 din 2005 privind ucenicia la locul de munca:


a) angajator - persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca;

b) ucenic - persoana cu vârsta de peste 16 ani care, din vointa proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obtinerii unei calificari;

c) furnizori de formare profesionala pentru ucenicie la locul de munca, denumiti în continuare furnizori - unitati si institutii de învatamânt, angajatori, alti formatori, autorizati/acreditati pentru calificarea respectiva;

d) coordonatorul de ucenicie - salariatul angajatorului sau, dupa caz, întreprinzatorul persoana fizica organizator al uceniciei la locul de munca si care are obligatia de a colabora cu furnizorul de formare profesionala autorizat pentru organizarea, desfasurarea si evaluarea continua a formarii profesionale a ucenicului, pe baza standardului ocupational corespunzator ocupatiei în care se califica ucenicul;

e) contract de prestari de servicii de formare profesionala - contractul încheiat între angajator si furnizorul de formare profesionala pentru ucenicie la locul de munca, daca este alta persoana juridica, în temeiul caruia se asigura formarea profesionala a ucenicului si sustinerea examenelor de absolvire, la finalizarea contractului de ucenicie.

 

Cine este coordonatorul de ucenicie si ce rol joaca?


Conform art. 5 din Legea nr. 279 din 2005, angajatorul este obligat sa desemneze un coordonator de ucenicie care indruma ucenicul in vederea dobandirii competentelor profesionale necesare calificarii pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.
 


Obligatiile angajatorului de ucenici


Pe langa obligatiile naturale ale oricarui angajator, angajatorul care incheie un contract de ucenicie la locul de munca trebuie sa:

a) sa asigure ucenicului toate drepturile pe care i le confera un contract de munca incheiat pe durata determinata proportional cu timpul lucrat;

b) sa asigure ucenicului pregatirea practica necesara calificarii in care ucenicul se formeaza profesional;

c) sa asigure ucenicului accesul la pregatirea teoretica si practica corespunzatoare programului de formare profesionala, finalizat cu certificat de calificare profesionala a adultilor, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) sa asigure finantarea programului de formare profesionala a ucenicului, daca acest program nu este finantat din alte surse.

 

Obligatiile ucenicului


Conform Legii nr. 279 din 2005, ucenicului ii revin urmatoarele obligatii:

a) sa desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile contractului de ucenicie;

b) sa participe la pregatirea teoretica si practica corespunzatoare programului de formare profesionala, finalizat cu certificat de calificare profesionala a adultilor, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) sa sustina si sa promoveze examenul de absolvire la terminarea stagiilor de pregatire teoretica si practica, pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala.

Nu uitati faptul ca toate drepturile si obligatiile angajatorului si ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie, completat cu prevederile din contractul colectiv de munca aplicabil si ale regulamentelor interne, dupa caz.


Durata contractului de ucenicie la locul de munca

Va spuneam la inceputul acestui material faptul ca orice contract de ucenicie se incheie pe perioada determinata. Care va fi durata contractului?


Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul, fara a putea fi mai mica de:

a) 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1;

b) 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;

c) 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3.
 

Exista perioada de proba in cazul ucenicilor?


Da! Conform Legii nr. 279 din 2003, perioada de proba in cazul ucenicului nu poate sa fie mai mare de 30 de zile lucratoare.
 

Ce spune legea despre salariul ucenicului?


Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamana.
 

Care va fi durata timpului de munca pentru ucenici?

 

Durata timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.


Alte cateva aspecte esentiale de care sa tinem cont in materie de ucenicie la locul de munca!

1. La incheierea contractului de ucenicie, partile pot conveni ca, la incetarea acestuia:

a) activitatea ucenicului, dupa obtinerea calificarii, sa continue cel putin o perioada egala cu durata contractului de ucenicie, prin incheierea unui contract individual de munca, in conditiile legii, pentru exercitarea ocupatiei in care ucenicul a fost calificat, daca angajatorul a finantat programul de ucenicie;

b) ucenicul sa suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesionala finantata de angajator in conditiile in care nu respecta termenii contractuali prevazuti la lit. a).

2. Statutul de ucenic ii confera acestuia toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii.

3. Nu discriminati ucenicii! Ucenicul va beneficia de dispozitiile legale aplicabile celorlalti salariati, in masura in care acestea nu sunt contrare statutului ucenicului.


Surse: Legea nr. 53/2003

Legea nr. 279/2003

PortalCodulMuncii.ro


 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
uceniciesalariu uceniciperioada de proba ucenicicontract de ucenicieucenicie la locul de munca

Data aparitiei: 07 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul de ucenicie la locul de munca. Ghid complet 2016 Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]