Explicatia specialistilor: Evaluarea riscurilor profesionale

ssmprotectia munciiriscuri ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stim, in randul responsabilitatilor angajatorului se regaseste si cea referitoare la evaluarea riscurilor profesionale.

Recent, pe adresa redactiei PortalCodulMuncii.ro, a fost adresata o intrebare referitoare la obligatia angajatorului de a evalua odata cu identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor de la locul de munca, inclusiv factorii de accidentare datorati starii necorespunzatoare a domeniului public de pe traseul de deplasare al salariatiilor, la capitolul mediu de munca? Este angajatorul obligat sa realizeze aceasta forma de evaluare.

Explicatia expertului PortalCodulMuncii.ro:

Conform prevederilor Legii nr. 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca, art. 7 alin. (4) si art. 12 alin. (1) lit. a) prevede faptul ca   tinând seama de natura activitatilor din intreprindere si/sau unitate, angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca. De asemenea, angajatorul are obligatia sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.

Atentie si la faptul ca normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin HG nr. 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza la art. 15 alin. 1 pct. 1 faptul ca una din activitatile de prevenire si protectie ce trebuie desfasurata in unitate este identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru.

Potrivit art. 30 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 319/2006 , accidentul de traseu este de asemenea accident de munca, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, chiar daca legiuitorul considera accidentul de traseu tot un accident de munca, ca o masura de protectie suplimentara a lucratorului, legislatia nu prevede expres faptul ca traseul lucratorului de la domiciliu la locul de munca si invers face parte din componenta sistemului de munca - mediu de munca.

Sa tinem cont si de faptul ca angajatorul nici nu ar putea evalua riscurile profesionale de pe traseul fiecarui lucrator in parte, si nici nu ar avea dreptul/nu ar putea lua masuri de prevenire pentru aceste riscuri (poate doar o instruire a lucratorilor cu cateva reguli de deplasare corecta pe drumurile publice).

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmprotectia munciiriscuri ssm

Data aparitiei: 24 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Explicatia specialistilor: Evaluarea riscurilor profesionale Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]