Foarte important! Inainte de a concedia un angajat, sunteti obligat sa

codul munciitrecerea in alta munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


…incercati EVITAREA concedierii, oferindu-i angajatului respectiv un alt loc de munca in cadrul firmei. Mai concret:

Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care concedierea se dispune pentru
motive de inaptitudine fizica si/sau psihica ori pentru necorespundere profesionala, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept ca urmare a reintegra rii fostului ocupant al postului respectiv, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Iata in continuare 7 aspecte foarte interesante legate de aplicarea concreta a acestui articol din Codul Muncii:

1) In situatia in care angajatorul nu dispune de asemenea locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale sau, dupa caz, capacitatii de munca constatate de medicul de medicina a muncii, urmand sa ii comunice salariatului solutiile propuse de agentie.


2) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in acest termen, angajatorul poate dispune concedierea acestuia.

3) Aceasta obligatie prevazuta de art. 64 poate fi considerata ca fiind indeplinita de catre angajator chiar daca rezultatul urmarit nu a fost atins, iar salariatul nu a fost trecut in alta munca. Ceea ce i se pretinde angajatorului este sa faca tot ceea ce ii sta in putinta pentru atingerea rezultatului. Deci instanta va constata neindeplinirea acestei obligatii numai daca salariatul concediat va putea proba ca ar fi existat posibilitatea trecerii intr-o alta munca, dar angajatorul totusi nu a facut-o.

Codul Muncii exact asa cum trebuie aplicat! Clic aici!

4) Sanctiunea nerespectarii de catre angajator a obligatiei de trecere a salariatului in alta munca este nulitatea concedierii.

5) De remarcat ca salariatul care urmeaza sa fie concediat pentru necorespundere profesionala beneficiaza de dreptul de a fi trecut pe un alt post „compatibil cu pregatirea profesionala“. Aici legiuitorul roman a fost exagerat de exigent cu angajatorul, caruia nu i-a cerut sa treaca salariatul pe un post compatibil cu aptitudinile profesionale (deja dovedite), ci cu pregatirea, desi activitatea sa ar fi putut fi sub nivelul asteptat, in raport cu respectiva pregatire.

6) Unitatea nu are decat obligatia de a-i oferi salariatului alternativa trecerii intr-o alta munca corespunzatoare. Aceasta oferta poate fi acceptata sau refuzata de salariat. Daca salariatul nu o accepta, contractul sau de munca va fi desfacut pentru necorespundere in vechiul post, iar nu in postul oferit si neacceptat. Instantele au decis ca oferta trebuie intotdeauna sa fie expresa, unitatea nu poate sa presupuna doar ca o atare oferta ar fi fost refuzata de salariat.

Capcanele Codului Muncii dezvaluite de specialisti din interiorul sistemului! Clic aici!

7) Atata vreme cat salariatul nu a acceptat oferta, contractul nu i se va putea desface disciplinar pentru absente nemotivate de la noul post. Pe de alta parte, daca angajatul ia in primire postul oferit, dar contesta in termen masura luata, angajatorul poate socoti aceasta drept o respingere a ofertei sale.

RECOMANDARE
In oferta de trecere intr-o alta munca, va sugeram sa specificati expres ca refuzul acesteia va conduce la desfacerea contractului de munca; aprecierea ofertei trebuie sa se faca de catre salariat in deplina cunostinta de cauza. Instanta nu ar putea considera ca iminenta concedierii viciaza consimtamantul salariatului care accepta un post inferior sau cu un salariu mai mic. Deci nu sunteti obligat sa ii propuneti salariatului un post echivalent ierarhic cu cel anterior sau salarizat identic cu cel anterior, dar postul propus nu poate presupune o alta pregatire profesionala decat cea pe care salariatul deja o are.

Cunoasterea la perfectie a Codului Muncii este singura dvs. arma! Folositi-o! Clic aici!

Mihai Balescu
Editorialist www.legislatiamuncii.ro

 


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciitrecerea in alta munca

Data aparitiei: 13 Octombrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Foarte important! Inainte de a concedia un angajat, sunteti obligat sa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]