Legislatia muncii de la A la Z prin prisma amenzilor aplicate de ITM

amenzi itmamenzi inspectia munciicontroale inspectia munciiamenzi contraventionale angajatoriamenzi angajatorimaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectorii ITM sunt antrenati sa vada maximul de greseli in cel mai scurt control cu putinta. Si la controlul de zi, si in timpul controalelor de noapte, inspectorii de munca actioneaza rapid si eficient.

In mod concret, nu cred ca exista control ITM care sa lase in urma greseli nevazute, scapate, ignorate.
Nu cred ca exista asa ceva si aici ma bazez si pe rapoartele pe care le emite institutia si pe certificarile specialistilor in HR si legislatia muncii care au trecut prin controale.

Nu le scapa nimic. Si necunoasterea sau ignorarea legii nu va reprezenta niciodata motiv de anulare a amenzilor contraventionale.


Conform expertilor nostri, sunt nu mai putin de 80 de nereguli pe care inspectorii ITM le pot amenda si pentru unele se poate realiza si dosar penal.

Evident, una dintre cele mai mari amenzi este cea instituita in cazul angajatorilor care primesc la munca pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Temeiul legal este art. 260, alin. (1), lit. e) din Codul Muncii. Amenzile se incadreaza in intervalul 10.000 - 20.000 de lei.



Pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract de munca, discutam despre infractiune comisa de angajator.

Mai mult, legiuitorul a stabilit si faptul ca salariatele gravide, cele care si-au reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie, precum si cele care alapteaza nu pot fi constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut. Neindeplinirea obligatiei de a preveni expunerea acestor salariale la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea se pedepseste cu amenda contraventionala de la 2.500 de lei si pana la 5.000 de lei, conform art. 27, alin. (1) lit. a) din OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Un alt exemplu. Una dintre neregulile amendate de inspectorii de munca este conditionarea participarii la o activitate economica a unei persoane ori a alegerii sau exercitarii libere a unei profesii de apartenenta sa la o rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala, respectiv de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, de varsta sau de apartenenta sa la o categorie defavorizata.

Se instituie amenda de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, in temeiul art. 5 Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Conform specialistilor, amenda este intre 2.000 si 1000.000 de lei daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate. Discutam despre o modificare intervenita prin Ordonanta Guvernului nr. 19/2013.

Aceeasi amenda se instituie si in cazul discriminarii unei persoane pe motiv ca apartine unei rase, nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate, respectiv datorita convingerilor, varstei, sexului sau orientatii sexuale a acesteia, intr-un raport de munca si protectie sociala.

O alta amenda instituita de inspectorii de munca este cea adresata angajatorilor care nu achita ajutorul de deces. Conform art. 144 lit. h) din Legea nr. 263 din 2010, angajatorul este obligat sa achite ajutorul de deces persoanelor intreptatite. In caz contrar, amenda este de 1.500 de lei - 5.000 de lei, in functie de gravitatea situatiei descoperite de inspectori.

Nu uitam nici faptul ca inainte de orice angajare de personal, este esential sa avem certificatele medicale necesare, conform art. 160 alin. (1) lit. m) din Codul Muncii. Amenzile pornesc de la 1.000 de lei si ajung pana la 3.000 de lei.

Atentie si la faptul ca se instituie amenda pentru stabilirea de salarii de baza sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Amenzile sunt de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.


Alte amenzi mari instituite de inspectorii de munca:

3.000 - 6.000 de lei amenda pentru neplata remuneratiei cuvenite zilierilor, conform art. 12 lit. b) din Legea nr. 52/2011.

4.000 - 10.000 de lei amenda pentru utilizarea de zilieri cu varsta sub 16 ani.

5.000 - 10.000 de lei amenda pentru neacordarea zilelor de sarbatoare legala sau necompensarea cu timp liber corespunzator.

1.500 - 3.000 de lei amenda pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, conform art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul Muncii

1.500 - 3.000 de lei amenda pentru incalcarea prevederilor referitoare la munca de noapte, conform art. 260, alin. (1), lit. l) din Codul Muncii

1.500 - 3.000 de lei pentru incalcarea de catre angajator a obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestare de catre fiecare salariat, conform art. 260 alin. (1) lit. m) Codul Muncii.


Atentie la faptul ca inspectia muncii vine cu amenzi si pentru lucratori. Discutam despre nereguli in care autorul contraventiei este lucratorul.

Iata cateva amenzi pe care inspectorii de munca le pot institui in cazul lucratorilor:

300 - 1000 de lei pentru comercializarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa de catre salariati

100 - 500 de lei pentru comercializarea de catre salariati a tichetelor de masa contra unei fractiuni de pret sau a altor produse decat cele alimentare

20 - 50 de lei pentru utilizarea de catre salariati a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitate.


Cateva nereguli pe care inspectorii ITM le amendeaza conform legii, pentru unele existand si posibilitatea de a se inainta dosar penal (munca la negru):

Neinmanarea unui exemplar din contractul de munca – salariatului, inaintea inceperii activitatii
temei legal: art. 260 alin. (1) lit. p) Codul muncii
amenda: 1.500 lei – 2.000 lei

Necomunicarea angajarii de someri
temei legal: art. 113 lit. e) Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
amenda: 3.000 lei – 5.000 lei

Neindeplinirea obligatiei de comunicare agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante in termen de o zi de la data ocuparii acestora.
temei legal: art. 113 lit. a) si art. 10, alin. (3) Legea nr. 76/2002
amenda: 3.000 lei – 5.000 lei

Netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza
temei legal: art. 9 lit. a) H.G. nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
amenda: 10.000 lei pentru fiecare persoana

Nerespectarea metodologiei si a criteriilor de incadrare in conditii deosebite de munca
temei legal: art. 144 lit. d) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii
amenda: 1.500 lei – 5.000 lei

Neindeplinirea obligatiei de sesizare a angajatorului cu privire la existenta premiselor declansarii unui conflict colectiv
temei legal: art. 217 alin. (1) lit. d) Legea dialogului social, nr. 62/2011
amenda: 1.000 lei – 3.000 lei

Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca
temei legal: art. 217 alin. (1) lit. b) Legea dialogului social, nr. 62/2011
amenda: 5.000 lei – 10.000 lei

Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale
temei legal: art. 260 alin. (1) lit. d) Codul muncii
amenda: 2.000 lei – 5.000 lei

Necompletarea elementelor contractului individual de munca potrivit legii, respectiv netransmiterea registrului in termenele legale
temei legal: art. 9 lit. c) H.G. nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor
amenda: 5.000 lei – 10.000 lei




 



 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi itmamenzi inspectia munciicontroale inspectia munciiamenzi contraventionale angajatoriamenzi angajatorimaria nicutar

Data aparitiei: 07 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legislatia muncii de la A la Z prin prisma amenzilor aplicate de ITM Nota: 3.44 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]