3 intrebari delicate despre somaj tehnic si raspunsurile specialistilor

somajsomaj tehnicintreruperea temporara a activitatiiasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


1. Perioada de somaj tehnic constituie vechime in munca?

Raspuns:
Potrivit prevederilor art.16 alin. (3) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somaj tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin.(1) lit. d) din Codul muncii un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect, potrivit art.49 alin. (2) Codul muncii,  suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Prin urmare, perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului (somaj tehnic) prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare,  nu constituie vechime in munca, intrucat  salariatul nu presteaza munca.

Insa, in aceasta perioada salariatul isi pastreaza calitatea de asigurat cu urmatoarele consecinte:
• este asigurat in sistemul public de pensii;


• beneficiaza de drepturile de asigurari sociale de sanatate;
• este asigurat pentru accidente de munca si boli profesionale;
• este asigurat in sistemul asigurarilor pentru somaj;
• este asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat si pentru perioada celor 3 luni in care angajatorul este scutit de plata impozitului si a contributiilor aferente indemnizatiei acordate salariatilor, potrivit OUG 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.

Tot ce trebuie sa stiti despre somaj tehnic se afla aici!


2. Un pensionar reangajat cu contract de munca pe perioada determinata poate beneficia de indemnizatia de somaj tehnic?

Raspuns:
Indemnizatia de somaj tehnic se acorda in conformitate cu prevederile articolului  53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, potrivit caruia „Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.”

Salariatul, chiar daca este pensionar, este angajat cu toate drepturile si atributiile unui salariat, deoarece, potrivit art. 5 alin. (1) din Codul muncii, in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii. Astfel, indemnizatia de somaj platita din fondul de salarii al angajatorului se acorda tuturor angajatilor, nefiind conditionata de tipul contractului de munca.

In concluzie, angajatorul poate trimite in somaj tehnic un salariat pensionar si acesta beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic.

Somaj tehnic, un ajutor in vreme de criza!


3. Cum trebuie sa procedeze angajatorul daca un salariat se afla in concediu medical in momentul in care intreg departamentul intra in somaj tehnic?

Raspuns:
Contractul individual de munca se suspenda pe perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca. Suspendarea contractului dureaza pana la insanatosirea salariatului si redobandirea capacitatii de munca. De asemenea, intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somaj tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Intrucat contractul individual de munca al salariatului aflat in concediu medical este deja suspendat pentru incapacitate temporara de munca, pana la revenirea salariatului nu se poate dispune supendarea contractului pentru intreruperea activitatii. Angajatorul trebuie sa astepte insanatosirea salariatului si revenirea lui la locul de munca pentru a putea dispune suspendarea contractului individual de munca incheiat cu acesta, in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Reduceti cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi! Somaj tehnic.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajsomaj tehnicintreruperea temporara a activitatiiasigurari sociale

Data aparitiei: 28 Septembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

3 intrebari delicate despre somaj tehnic si raspunsurile specialistilor Nota: 4.09 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]