Norme metodologice de aplicare a Legii 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere

acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului

Art. 1. – (1) Pentru a beneficia de ziua lucratoare libera prevazuta la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului parintele sau reprezentantul legal al copilului depune cererea la angajator cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic.
(2) Modelul cererii este prevazut in anexa nr. 1.
(3) Potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Legea nr. 91/2014, la cerere se ataşeaza o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de parinte, respectiv de reprezentant legal al copilului, dupa caz, precum şi o declaratie pe propria raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera şi nici nu o va solicita.
Art. 2. - Vizita la medic prevazuta la art. 1 alin. (1) poate fi efectuata in sistemul public de sanatate sau in sistemul privat.
Art. 3. - (1) Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical.
(2) Pe baza documentelor prezentate de parinte sau, dupa caz, de reprezentantul legal al copilului, medicul de familie al copilului elibereaza o adeverinta, din care rezulta efectuarea controlului medical. Modelul adeverintei este prevazut in anexa nr. 2.
(3) In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului şcolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie va elibera şi o scutire medicala pentru copil.
Art. 4. - Ziua lucratoare libera acordata se justifica prin depunerea la angajator a adeverintei prevazute la art. 3 alin. (2), eliberata de catre medicul de familie fara perceperea de taxe, in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia.
Art. 5. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.


ANEXA nr. 1


CERERE
Subsemnatul/Subsemnata, ....................., angajat/a in cadrul ........................., in calitate de parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ................, nascut/nascuti la ........................., va adresez rugamintea de a-mi aproba acordarea unei zile libere/doua zile libere, in data de ......................, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Ataşez prezentei cereri declaratia pe propria raspundere cu privire la faptul ca celalalt parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ............. (se completeaza cu numele şi prenumele parintelui/reprezentantului legal) nu a solicitat ziua lucratoare libera şi nici nu o va solicita in cursul acestui an calendaristic.
Data ................
Semnatura ..................

ANEXA nr. 2


Judetul ....................
Localitatea .......................
Cabinet medic de familie ...................

ADEVERINTA
Prin prezenta se adevereşte ca: dna/dl. ........................, cu domiciliul in: judetul ...................... localitatea .................., str. .......... nr. ..............., in calitate de parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ............................ nascut/nascuti la data de ..........................., a efectuat in data de ...................... controlul medical al starii de sanatate a acestuia/acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
S-a eliberat prezenta pentru a-i servi la: .....................
Data eliberarii:
Anul ......... luna ........ ziua ...............
Semnatura şi parafa medicului,
L.S. ...................

(Hotararea Guvernului nr. 576 din 15 iulie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.542 din 21 iulie 2015)

Sursa: PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului

Data aparitiei: 03 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Norme metodologice de aplicare a Legii 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]