Statutul profesiei de mediator 2015. Consiliul de Mediere a adoptat actul in sedinta din 18 iulie 2015

mwediereprofesia de mediatorstatutul profesiei de mediator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 30 iulie 2015. Hotararea Consiliului de Mediere nr. 39/2015 privind aprobarea Statutului de mediator a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 570 din 30 iulie 2015.

Statutul profesiei de mediator a fost adoptat in sedinta Consiliului de Mediere in data de 18 iulie 2015.



Acesta este actul care, alaturi de alte documente oficiale, reglementeaza termenii si conditiile in care profesia de mediator poate fi exercitata.

Asa cum bine stim, medierea reprezinta o solutie alternativa prin care disputele se pot solutiona.
Medierea este utilizata in vederea restabilirii dialogului, a comunicarii si a echilibrului acolo unde exista conflicte intre doua persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat.


Conform statutului adoptat, profesia de mediator este libera si independenta, exercitata in scopul acordarii de sprijin partilor aflate in orice faza a unui conflict. Mediatorul va detine specializarea corespunzatoare pentru a obtine o solutie recriproc avantajoasa, convenabila, stabilita de comun acord de parti si mediator.

Care sunt conditiile majore pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni mediator:

1. sa detii capacitate deplina de exercitiu
2. sa detii studii superioare
3. sa detii o vechime in munca de minim 3 ani
4. sa fii apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati
5. sa te bucuri de o buna reputatie si sa nu fi fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei
6. sa fi absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor si sa fi promovat examenul de evaluare sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliu, in conditiile legii si ale Standardului de formare a mediatorului
7. sa fii autorizat ca mediator, in conditiile legii si prezentului statut.


Conform statutului profesiei de mediator, activitatea de mediere propriu-zisa, presupune utilizarea de catre mediator a unor metode si tehnici specifice profesiei, de comunicare si negociere precum si redactarea documentelor specifice procedurii de mediere, transmiterea documentelor catre instanta de judecata, parchet, politie si alte autoritati, conform legii, arhivarea documentelor specifice in cadrul formei de exercitare a profesiei.

Pentru activitatea desfasurata, mediatorul este indreptatit la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.

... continuarea materialului pe E-Juridic.ro>>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mwediereprofesia de mediatorstatutul profesiei de mediator

Data aparitiei: 03 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statutul profesiei de mediator 2015. Consiliul de Mediere a adoptat actul in sedinta din 18 iulie 2015 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]