Retinerea si nevirarea la stat a contributiilor salariatilor nu se mai pedepsesc cu inchisoarea?

contributii socialeimpozite datorate de angajatorcontributii nevirate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Monitorul Oficial nr. 495 din 6 iulie 2015 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 363 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Conform actului, Curtea Constitutionala declara neconstitutional un articol din legea nr. 241 / 2005, care incadra drept infractiune pedepsita cu inchisoarea neplata impozitelor si contributiilor retinute angajatilor la sursa.

Daca actul normativ nu va fi atacat in 45 de zile de la publicarea in MO, din 6 iulie 2015, efectele juridice vor inceta definitiv. De la 20 august 2015, aceste prevederi ar putea ramane general valabile.

Concret, angajatorii care nu vireaza la stat impozitele si contributiile salariatilor, ar putea fi doar amendati contraventional. Pedeapsa cu inchisoarea  va fi eliminata.

Redau 3 pasaje importante din Decizia nr. 363 din 7 mai 2015, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale:


"Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, cu modificarile ulterioare, care au urmatorul cuprins: "Constituie infractiune si se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani retinerea şi nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa." "

"Avand în vedere cele expuse, Curtea constata ca, potrivit dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, insa nici în cuprinsul acestui articol, nici in cuprinsul legii mentionate sau al altor acte normative, notiunea de "impozite sau contributii cu retinere la sursa" nu este definita. "

"Raportand cele prezentate mai sus la speta de fata, Curtea constata că legiuitorul si-a respectat numai din punct de vedere formal competenta constitutionala de a legifera, fara ca prin continutul normativ al textului incriminator sa stabileasca cu claritate si precizie obiectul material al infractiunii, ceea ce determina o lipsa de previzibilitate a acestuia. Asa fiind, textul supus controlului de constituţionalitate nu respecta conditiile de calitate a legii, respectiv din modul de definire a infractiunii prevazute la art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu poate fi determinată notiunea de "impozit cu retinere la sursa", astfel ca destinatarul normei nu poate sa isi ordoneze conduita, în functie de ipoteza normativa a legii. "


Pana la data actualizarii acestui articol, 19 august 2015, nici Guvernul si nici Parlamentul nu au emis vreun act prin care efectele juridice expuse mai sus sa inceteze.

Pana in prezent, legislatia prevedea inclusiv pedeapsa cu inchisoarea in cazul angajatorilor care retineau, dar nu virau la stat, contributiile si impozitele de la angajati.

Din data de 20 august 2015, angajatorii care incalca prevederile legale risca cel mult o amenda, una care este direct proportional cu sumele datorate de debitor la bugetul de stat.


Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema!


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributii socialeimpozite datorate de angajatorcontributii nevirate

Data aparitiei: 19 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Retinerea si nevirarea la stat a contributiilor salariatilor nu se mai pedepsesc cu inchisoarea? Nota: 3.43 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]