Cum poate primi un fost angajat bani de la firma, luna de luna, fara sa miste un deget?

codul munciiclauza de neconcurenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu, nu este o aberatie, exista o prevedere in Codul Muncii care chiar permite situatia de mai sus. Prevederea respectiva se refera la clauza de neconcurenta. Astfel, un fost angajat poate continua sa primeasca, luna de luna, de la firma de la care a plecat o indemnizatie frumusica pentru a nu desfasura, pe cont propriu sau la alt angajator, activitati care sa creeze concurenta.

Probabil cunoasteti deja aceasta clauza, ea este prevazuta la art.21 din Codul Muncii. Dar, ca orice prevedere legislativa, ea aduce si avantaje si dezavantaje si poate crea suficiente probleme la aplicarea efectiva. Sa vedem mai pe larg ce presupune aceasta clauza:

Un caz des intalnit

Un angajat pleaca de la firma X la o firma concurenta. Dar nu pleaca cu mana goala - ia cu el si toata lista de clienti cu care a avut contact, dupa care, in virtutea bunei colaborari pe care a avut-o cu ei, ii determina pe acestia sa isi mute afacerile in ograda noului sau angajator. Ba mai mult chiar, ii convinge si pe cativa fosti colegi de-ai sai de la firma X sa il urmeze si sa devina angajati ai firmei concurente.

Prejudiciul firmei X, evident, este major. Iar solutia de contracarare a unei asemenea situatii consta in introducerea din timp in contractele cu angajatii a clauzei de neconcurenta. Repetam, aceasta clauza obliga angajatul ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, urmand ca pentru aceasta “abtinere” sa primeasca lunar o indemnizatie al carui cuantum se negociaza.

Lucruri de stiut:

clauza de neconcurenta se poate introduce inca de la inceput in contractul individual de munca, dar si pe parcursul executarii acestuia, printr-un act aditional;

Codul Muncii interpretat si comentat in favoarea angajatoruluiCodul Muncii  cu actualizare a informatiilor si cu consultanta gratuita pe toata durata abonamentului. Click aici pentru detalii

• indemnizatia de neconcurenta pe care o primeste angajatul nu poate fi mai mica de 50% din media salariilor brute pe ultimele 6 luni anterioare incetarii contractului  de munca. Indemnizatia aceasta nu este un venit de natura salariala, deci nu atrage plata contributiilor obisnuite, ea este o cheltuiala efectiva si se deduce integral la calculul impozitului pe profit;

• clauza se aplica pe o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca;

• clauza trebuie sa precizeze foarte clar, in mod concret, activitatile care ii sunt interzise angajatului, cuantumul indemnizatiei, perioada pentru care este valabila clauza, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica in care nu poate exista aceasta concurenta. In lipsa acestor precizari clare, clauza este nula;

• legea spune ca aceasta clauza se negociaza. Asadar, nu incercati sa impuneti angajatilor un contract-tip, cu prevederi de neconcurenta foarte dure, pe principiul “Ori semnezi, ori pleci”. O clauza prea restrictiva poate atinge dreptul angajatului de a-si exercita liber profesia si orice instanta va anula imediat o astfel de clauza. Ii puteti cere angajatului ca timp de 6 luni dupa incetarea contractului sa nu mai vanda asigurari de viata, daca va ocupati cu asigurarile de viata, dar nu ii puteti cere sa nu mai vanda, la modul general, sau sa nu mai vanda niciun fel de asigurari. Interdictiile aduse de clauza se pot referi strict la activitati care, daca sunt prestate la angajatori cu care va aflati in concurenta, va aduc prejudicii;

• in cazul nerespectarii clauzei, angajatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si la plata de daune corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului;


Stiati ca…

• …nu se admite formularea unei clauze de neconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca?

• …daca doreste sa obtina plata unor daune ca urmare a nerespectarii clauzei de catre salariat, angajatorul trebuie sa aduca dovada prejudiciului suferit? Daca nu poate proba acest prejudiciu, angajatorul nu va putea solicita decat restituirea indemnizatiei deja platite.

• …legea prevede sanctiuni numai in cazul nerespectarii clauzei de catre salariat? Situatia inversa, cand angajatorul nu ii plateste fostului angajat indemnizatia, nu este reglementata de Codul Muncii. Intr-o asemenea situatie, angajatul trebuie sa se adreseze ITM sau instantei judecatoresti.

• …existenta unei clauze de neconcurenta incheiate cu fostul angajator poate crea prejudicii si noului angajator, acesta din urma putand fi limitat in a folosi anumite rezultate ale muncii angajatului sau?

• …clauza de neconcurenta apare cel mai des in domeniile finante-banci, IT si telecomunicatii?

• … clauza de neconcurenta este singurul mod in care un angajat poate primi bani de la un angajator si dupa ce a parasit firma acestuia?


O scurta concluzie: practica a aratat ca cei mai multi angajatori nu introduc clauze de neconcurenta complete in contractele incheiate cu angajatii. Ei fac referire doar la obligatia acestora de a nu presta activitati concurente dupa incetarea contractului, sperand ca aceasta simpla mentiune sa-i “sperie” suficient pe angajati. Motivul? O clauza de neconcurenta completa ar trebui sa faca referire clara la indemnizatia acordata dupa incetarea contractului, indemnizatie care chiar ar trebui platita. Si firma s-ar impovara astfel cu cheltuieli care s-ar putea sa nu fie neaparat necesare. 


Aflati toate chichitele Codului Muncii!
Trucuri si secrete dezvaluite de specialisti!
Codul Muncii exact asa cum trebuie aplicat!


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiclauza de neconcurenta

Data aparitiei: 04 Septembrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum poate primi un fost angajat bani de la firma, luna de luna, fara sa miste un deget? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]