Studiu de caz. Angajatorul va trece la program 12/24. Model de act aditional la CIM

timpul de muncamunca in zi de repaustimp de muncaore suplimentareprogram de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societatea noastra doreste ca de la mijlocul lunii departamentele Productie si Depozit sa treaca pe program de lucru 12/24. Care este procedura, sau mai bine zis, ce este de facut din punct de vedere acte? De ce anume trebuie sa tinem cont in momentul in care se trece pe acest program de lucru? Trebuie sa anunt la ITM schimbarea lor de program? Cum ar trebui sa formulez actul aditional pentru a respecta legislatia in vigoare?

Munca in baza unui contract individual de munca cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 -117 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata. Conform art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Totodata, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Asadar, programul de lucru inegal poate functiona daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- sa fie stipulat in contractul colectiv de munca sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern;

- sa fie stipulat in contractul individual de munca al salariatilor in cauza.

In conformitate cu prevederile art. 117 din Codul muncii, republicat, angajatorul este obligat a aduca la cunostinta salariatilor si sa afiseze la sediul sau programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile.

Odata cu stabilirea programului de lucru inegal trebuie sa tineti cont si de prevederile art. 137 din Codul muncii, republicat, conform carora repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. in situatia in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Totodata, alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in aceste conditii avand dreptul la dublul compensatiilor cuvenite pentru munca suplimentara stabilite potrivit art. 123 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Asadar, in aceasta situatie este necesara obtinerea in prealabil a autorizarii inspectoratului teritorial de munca.

De asemenea, art. 125 alin. (1) si (2) din Codul muncii, republicat prevede ca munca prestata intre orele 22.00-6.00 este considerata munca de noapte, iar salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;

b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru,

Alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Atragem, in acelasi timp, atentia ca potrivit art. 125 alin. (6) din Codul muncii, republicat, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Nu in ultimul rand mentionam ca potrivit art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:

- fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

- fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face si cu respectarea prevederilor art. 116 si 117 din Codul muncii si cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40). Acordarea repausului saptamanal de doua zile consecutive este obligatorie astfel:

- fie sambata si duminica potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii;

- fie in alte zile ale saptamanii in conditiile prevazute de art. 137 alin. (2) si alin. (3) din Codul muncii;

- fie cumulat, respectiv 4 zile consecutive, la 14 zile calendaristice, in conditiile prevazute de art.137 alin. (4) si alin. (5) din Codul muncii.

Atragem atentia ca in cazul in care repartizarea timpului de lucru inegal presupune prestarea de catre un salariat a cel putin 3 ore in intervalul orar 22.00 – 06.00/cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru, repartizarea timpului de lucru se va face si cu respectarea prevederilor art. 125, art. 126 din Codul muncii privind munca de noapte.

Precizam, totodata, ca cele mentionate sunt aplicabile in cazul salariatilor care lucreaza in conditii normale de lucru.

Prezentam mai jos un model orientativ de act aditional la contractul individual de munca prin care se stabileste repartizarea inegala a timpului de lucru.


Model,

ACT ADITONAL LA CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

Nr. …. din data de ………
Partile contractante:

Angajator - persoana juridica/fizica ................ , cu sediul/domiciliul in ..............,
inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din ................ sub
nr. ............... , cod fiscal .............. , telefon ............. , reprezentata legal prin
................ , in calitate de .................. ,

si

Salariatul/salariata - domnul/doamna .................... , domiciliat/domiciliata in
localitatea .............., str. .............. nr. ..... , judetul ............ , posesor/posesoare al/a
buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ........ nr. ....... , eliberat/eliberata de
........... la data de ........... , CNP ................. , autorizatie de munca/permis de sedere
in scop de munca seria .......... nr. ............... din data ..................... ,
am incheiat prezentul act aditional la contractul individual de munca nr. …..
inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de …… in urmatoarele
conditii asupra carora am convenit:

Durata muncii

1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de ..... ore/zi, ........
ore/saptamana.

a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: .................
(ore zi/ore noapte/inegal).

b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului
intern/contractului colectiv de munca aplicabil.

Prezentul act aditional s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare
parte restul clauzelor contractului individual de munca raman neschimbate.

Angajator, Salariat
Semnatura Semnatura
.......................... ........................

Data .......................
Reprezentant legal,
..........................

Intrucat, in speta, activitatea nu va fi prestata in fiecare zi, o solutie este sa completati numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa precizati programul de lucru.


Speta extrasa din ghidul "Orele suplimentare si munca in zi de repaus"




NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timpul de muncamunca in zi de repaustimp de muncaore suplimentareprogram de lucru

Data aparitiei: 26 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz. Angajatorul va trece la program 12/24. Model de act aditional la CIM Nota: 4.6 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]