Proiect de lege privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei

cresterea si ingrijirea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In acest proiect de act normativ sunt introduse reglementari privind infiintarea, organizarea si functionarea diferitelor tipuri de servicii de ingrijire si educare pe timpul zilei pentru toti copiii. Prin implementarea acestei legi, pe langa stimularea intoarcerii si mentinerea femeilor pe piata fortei de munca, se creeaza noi locuri de munca.

Statul incurajeaza parintii sa petreaca cat mai mult timp cu copilul in perioada copilariei timpurii, prin acordarea concediului si a indemnizatiei de ingrijire a copilului pana la implinirea varstei de doi ani (trei ani, in cazul copilului cu handicap). Pe de alta parte, politicile in domeniul ocuparii fortei de munca incurajeaza parintele sa se intoarca pe piata muncii si inainte de implinirea varstei de doi ani de catre copil, prin acordarea unui stimulent (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare).

Dar, in lipsa unor servicii de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, suficiente si de calitate, se reduce considerabil numarul parintilor (in special mame) care ar putea sa se reintoarca mai devreme la lucru. Implicatiile asupra bugetului sunt evidente: in loc sa revina pe piata fortei de munca, sa contribuie la cresterea economica si sa plateasca impozit pentru veniturile realizate, sute de mii de femei sunt nevoite sa ramana cel putin 2 ani acasa dupa nastere, primind in acest timp indemnizatia de crestere a copilului in valoare de 600 lei.

Prin proiectul de act normativ se creaza cadrul legal care permite dezvoltarea de catre agenti economici sau alti angajatori a unor servicii de ingrijire si educare pe timpul zilei pentru copiii angajatilor. Acestia ar trebui sa fie insa stimulati sa infiinteze astfel de servicii, prin oferirea unor facilitati fiscale. La art. 21 alin. (3) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute ca avand deductibilitate limitata cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Sunt incluse aici cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea contribuabilililor, gradinite, crese, tichete de cresa. Acest articol ar trebui modificat, in sensul includerii cheltuielilor legate de infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire si educare a copilului pe timpul zilei.

Proiectul actului normativ aici.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cresterea si ingrijirea copilului

Data aparitiei: 28 August 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]