Proiect de lege: Pensii speciale pentru parlamentari, solicitate la data implinirii varstei standard, in functie de numarul de mandate

pensii speciale parlamentaripensii parlamentaripensii speciale pentru parlamentari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 09 septembrie 2015. Legea privind pensiile parlamentarilor, trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, va fi retrimisa miercuri de la plen in comisiile de specialitate.

"Parerea noastra e ca observatiile presedintelui sunt de bun simt, dar nu sunt suficiente. In acest sens, maine, de la plen vom retrimite in comisii acest proiect de lege, pentru a se rediscuta, pentru ca, de exemplu, nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are sase luni dintr-un mandat. (...) Trebuie sa avem in cazul acesta macar un mandat. (...) Un parlamentar vine in Parlament pentru ca il trimit cetatenii din colegiul respectiv si nu il trimit pentru sase luni, nici pentru un an, nici pentru doi ani, ci pentru patru ani. Daca un parlamentar nu poate sa finalizeze un mandat nu poate beneficia de aceasta marire de pensie", a afirmat, marti, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, citat de Agerpres.


In data de 10 iulie 2015, Presedintele Romaniei a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor prin care se instituie o indemnizatie pentru limita de varsta ce se acorda, la momentul implinirii varstei standard de pensionare, atat deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului, cat si celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept.

Citez din comunicatul de presa dat publicitatii pe site-ul Administratiei prezidentiale:

"Necesitatea reexaminarii este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate.

Similitudinea intre parlamentari si magistrati, invocata de legiuitor, este fortata, intrucat acestia din urma constituie un corp de profesionisti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul intregii cariere. Aceasta ratiune nu poate subzista in cazul parlamentarilor care, in virtutea mandatului reprezentativ, au o relatie cu alegatorii pe care, in mod liber si acceptand rigorile demnitatii publice, aleg sa ii reprezinte."


Cererea de reexaminare poate fi consultata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.



Va amintim faptul ca Parlamentul a aprobat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri, propunerea legislativa care ar putea modifica si completa Legea nr. 96 din 2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, referitoare la pensiile speciale pentru parlamentari.

In mod concret, deputatii si senatorii ar putea avea dreptul, dupa exercitarea mandatului, la solicitarea lor, la implinirea varstei standard, sa primeasca o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar.

Indemnizatia are un cuantum in limita a 3 mandate si este produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Pensia speciala ar putea fi de 1.500 de lei pentru un mandat de parlamentar si de peste 4.000 de lei pentru trei mandate.

"Nu cred ca parlamentarii sunt o prioritate si trebuie respectat principiul contributivitatii, chiar si cand vorbim despre parlamentari.

Nu cred ca sunt argumente pentru atacarea la Curtea Constitutionala, dar vom analiza serios daca putem face acest demers.

Nu stiu daca a mai existat alt coleg care sa fi votat. Grupul Parlamentar al PNL a votat impotriva, daca a fost vreun coleg care sa se abtina sau sa voteze in favoare, nu stiu.

Am cerut vot la vedere, pentru ca majoritatea parlamentara sa isi asume public pozitia, cum a facut si PNL"
, a declarat Alina Gorghiu, copresedintele PNL, citata de Digi24.ro.

In acelasi timp, liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban a declarat ca adoptarea acestui proiect de lege ar atrage dupa sine situarea Parlamentului "la o cota de incredere mai joasa decat orice alta institutie publica din Romania" si ar pune in pericol democratia.

"Inca nu imi vine sa cred ca, in Parlamentul Romaniei, dezbatem un astfel de proiect de lege. In momentul in care ati candidat, si ma adresez in special majoritatii guvernamentale, nu le-ati spus cetatenilor ca aveti in program majorarea pensiilor parlamentarilor. (...) Cand ati candidat, stiati foarte bine care este legislatia in domeniu. Am inteles ca este nevoie de un Parlament puternic. Dar va intreb: poate fi puternic un Parlament care nu mai are increderea cetatenilor? Votand astfel de proiecte de legi veti duce Parlamentul la o cota de incredere mai joasa decat orice alta institutie publica din Romania. Puneti in pericol democratia, pentru ca un Parlament care nu mai beneficiaza de increderea cetatenilor nu mai are legitimitatea si autoritatea de a impune actele normative pe care le adopta", a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Mai mult, Ludovic Orban a declarat pentru parlamentari faptul ca daca vor vota proiectul legislativ, vor da dovada de "egoism si de lipsa de solidaritate" fata de romani.

"Fiind organul suprem reprezentativ al poporului, Parlamentul exercita puterea ce apartine poporului, fapt ce il legitimeaza sa supravegheze modul de infaptuire a politicii statului. Din perspeciva rolului ce il are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatyilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului.", se precizeaza in expunerea de motive.

Mai mult, conform expunerii de motive se subliniaza faptul ca un salariat, asa cum prevede art. 10 din Codul Muncii, are in salariul sau cuprinse: salariul de baza, indemnizatiile de conducere, sporurile de vechime, precum si alte adaosuri.

In tot acest timp, parlamentarii neavand calitatea de angajati, nu beneficiaza de aceste prevederi. Asadar, indemnizatia de parlamentar conform Legii 96/2006 nu reprezinta salariu si la aceasta nu se adauga sporurile prevazute in legislatia muncii, afectand astfel valoarea punctului de pensie.


Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema. Nu uitati faptul ca in acest moment aceste prevederi fac parte doar dintr-un proiect de lege. Prevederile se vor aplica in situatia in care actul normativ aferent este aprobat de forurile implicate si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Parcursul legislativ

Proiectul de lege


Expunerea de motive



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii speciale parlamentaripensii parlamentaripensii speciale pentru parlamentari

Data aparitiei: 08 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege: Pensii speciale pentru parlamentari, solicitate la data implinirii varstei standard, in functie de numarul de mandate Nota: 2.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]