Romania, printre tarile cu cele mai mici costuri la concedierea pe motive ce nu tin de salariat. Belgia e cea mai scumpa

concediereconcediere motive obiective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform Studiului International privind concedierea, realizat de Deloitte Legal, Romania ramane printre tarile cu cele mai reduse costuri privind concedierea din motive obiective (reorganizare) in cazul angajatilor cu vechime medie.

Atentie totusi la faptul ca odata cu majorarea vechimii in munca, automat cresc si costurile la concedierea pe motive ce nu tin de salariat.

"Daca angajatorul este obligat sa aplice doar conditiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Situatia se poate schimba insa considerabil daca vorbim de industrii in care exista de contracte de munca colective, unde, de regula, exista un pachet compensator care depaseste semnificativ minimul cerut de Codul Muncii." a declarat Raluca Bontas, Global Employer Services Director Deloitte Romania.

"De pilda, daca Romania se numara printre tarile cu cele mai scazute costuri in privinta concedierii pe motive ce nu tin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpa in aceasta privinta, baza pe care un angajator roman poate opera o astfel de concediere este total diferita de cea belgiana: daca in cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, in Romania, legislatia este foarte stricta, cerand angajatorilor sa o justifice coresponzator", a declarat Raluca Bontas.


Raluca Bontas precizeaza faptul ca Romania are costuri mai mici cu concedierea salariatilor avand un salariu mediu (potrivit scenariilor din Studiu) datorita bazei de calcul folosite pentru calcularea compensatiei pentru preaviz cat si a celei pentru concediere, deoarece include, de regula, doar baza anuala de salarizare.

Aceasta situatie este specifica in Romania. 60% dintre tarile care au participat la studiu ofera un pachet compensator pentru concediere, care include intregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza.

"Aceasta abordare are impact si asupra costurilor cu asigurarile sociale, care sunt proportional mai scazute comparativ cu alte tari", a declarat Raluca Bontas, Global Employer Services Director Deloitte Romania.


sursa: HotNews.ro


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediere motive obiective

Data aparitiei: 16 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romania, printre tarile cu cele mai mici costuri la concedierea pe motive ce nu tin de salariat. Belgia e cea mai scumpa Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]