Romania, printre tarile cu cele mai mici costuri la concedierea pe motive ce nu tin de salariat. Belgia e cea mai scumpa

concediereconcediere motive obiective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform Studiului International privind concedierea, realizat de Deloitte Legal, Romania ramane printre tarile cu cele mai reduse costuri privind concedierea din motive obiective (reorganizare) in cazul angajatilor cu vechime medie.

Atentie totusi la faptul ca odata cu majorarea vechimii in munca, automat cresc si costurile la concedierea pe motive ce nu tin de salariat.

"Daca angajatorul este obligat sa aplice doar conditiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Situatia se poate schimba insa considerabil daca vorbim de industrii in care exista de contracte de munca colective, unde, de regula, exista un pachet compensator care depaseste semnificativ minimul cerut de Codul Muncii." a declarat Raluca Bontas, Global Employer Services Director Deloitte Romania.

"De pilda, daca Romania se numara printre tarile cu cele mai scazute costuri in privinta concedierii pe motive ce nu tin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpa in aceasta privinta, baza pe care un angajator roman poate opera o astfel de concediere este total diferita de cea belgiana: daca in cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, in Romania, legislatia este foarte stricta, cerand angajatorilor sa o justifice coresponzator", a declarat Raluca Bontas.


Raluca Bontas precizeaza faptul ca Romania are costuri mai mici cu concedierea salariatilor avand un salariu mediu (potrivit scenariilor din Studiu) datorita bazei de calcul folosite pentru calcularea compensatiei pentru preaviz cat si a celei pentru concediere, deoarece include, de regula, doar baza anuala de salarizare.

Aceasta situatie este specifica in Romania. 60% dintre tarile care au participat la studiu ofera un pachet compensator pentru concediere, care include intregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza.

"Aceasta abordare are impact si asupra costurilor cu asigurarile sociale, care sunt proportional mai scazute comparativ cu alte tari", a declarat Raluca Bontas, Global Employer Services Director Deloitte Romania.


sursa: HotNews.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediere motive obiective

Data aparitiei: 16 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romania, printre tarile cu cele mai mici costuri la concedierea pe motive ce nu tin de salariat. Belgia e cea mai scumpa Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]