Aveti venituri din drepturi de autor si din contract de munca? Se tine cont de ambele sume la calculul indemnizatiei de maternitate?

concediu de maternitateindemnizatie maternitatedrepturi de autor indemnizatie de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avem contracte de munca si destul de des avem si venituri din drepturi de autor.

Recent, pe adresa redactiei PortalCodulMuncii.ro a sosit o intrebare extrem de importanta, referitoare la valorificarea drepturilor in momentul in care angajata ramane insarcinata si doreste sa intre in concediu de maternitate.

Ce se intampla cu aceste venituri? Se vor lua in calcul pentru a rezulta indemnizatia de maternitate?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare ale ultimelor 6 luni din cele 12 luni de unde se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.


Pentru veniturile din drepturi de autor nu se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii si pe cale de consecinta aceste venituri nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de maternitate.


Indemnizatia de maternitate este neimpozabila.


Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?


I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Se totalizeaza numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.

II. In acelasi timp se identifica pentru lunile respective nivelul veniturilor salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.

Se totalizeaza veniturile pentru cele 6 luni luate in calcul.

III Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.

IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul de 85%.

V. Suma obtinuta in urma calculelor prevazute la pct. I-IV reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.
Indemnizatia de maternitate bruta se calculeaza inmultind numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical cu media zilnica, la care se aplica procentul de 85%.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateindemnizatie maternitatedrepturi de autor indemnizatie de maternitate

Data aparitiei: 28 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aveti venituri din drepturi de autor si din contract de munca? Se tine cont de ambele sume la calculul indemnizatiei de maternitate? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]