Explicatia expertului: Delegarea dispusa unilateral de catre angajator pe o perioada de 60 zile

delegaredetasaredelegarea dispusa unilateral de catre angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce document se intocmeste pentru delegarea dispusa unilateral de catre angajator pe o perioada de 60 zile? Ce model vom folosi in acest caz?

Raspuns:

Conform art. 43 din Codul muncii, republicat delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

De asemenea, potrivit art. 44 alin. (1) din Codul muncii, republicat delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

Astfel, delegarea poate fi dispusa de angajator, fara a fi necesar acordul salariatului, numai pentru o perioada de maxim 60 de zile, situatie in care aceasta reprezinta decizia exclusiva a angajatorului.
 
In ceea ce priveste actul administrativ prin care se poate dispune acest lucru, va prezentam in cele ce urmeaza un model.
 
 
Model decizie:
 
Denumire angajator
Date de identificare ale angajatorului (adresa completa, CUI)
Date de contact ale angajatorului (telefon, fax)
Nr.de inregistrare
Data inregistrarii
 
DECIZIE/ORDIN/DISPOZITIE
privind delegarea doamnei/domnului___________________
   
 
In temeiul prevederilor art. 42 alin.(1) coroborat cu prevederile art. 44 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii, republicata, cu completarile ulterioare;
_____(conducatorul unitatii)_____________________emite prezenta/prezentul
 
 
DECIZIE/ORDIN/DISPOZITIE:
   
Art. 1. Incepand cu data de ____________, potrivit art. 44 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicata, cu completarile ulterioare, doamna/domnul__________________ este delegat in cadrul ____________________, pentru o perioada de _____ (cel mult 60 de zile).
(2) Incepand cu aceeasi data, dl/dna________________, respectiv in functia de_____________________, in cadrul_________________, locul de munca___________________, beneficiind de toate drepturile ce decurg din aceasta calitate.
(3) Salariatul nominalizat la alin. (1) este indreptatit la plata tuturor cheltuilelor ocazionate de delegare.
(4) Cheltuielile generate de delegarea salariatului, respectiv cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia de delegare sunt suportate pentru intreaga perioada de catre angajator, cu respectarea prevederilor legale. 
Art. 2 Prezenta(ul) decizie/ordin/dispozitie poate fi contestata la instanta de judecata competenta, respectiv Tribunalul municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile (a se vedea termenele stipulate la art. 268 din Codul muncii, republicat) de la data comunicarii.
Art. 3 Compartimentul Resurse Umane, Compartimentul financiar-contabil si salariatul nominalizat la art. 1 vor duce la indeplinire prevederile prezentei(ului) decizii/ordin/dispozitii.
 
 
Numele si prenumele reprezentantului legal al angajatorului,
(persoana care potrivit legii /actelor juridice constitutive/altor tipuri de acte legale reprezinta angajatorul in relatiile cu tertii)
Semnatura reprezentantului legal al angajatorului,
Stampila angajatorului
 
 
Comunicata in data de__________________
Luat la cunostinta
Nume/Prenume
Semnatura salariatului:
 
 
Se emite Ordin de deplasare (delegatie). Modelul acestui formular precum si normele de intocmire si utilizare sunt reglementate de OMEF 3512/2008. Astfel cum prevede art. 2 al acestuia, modelele documentelor financiar-contabile cuprinse in anexa nr. 3 pot fi adaptate din punctul de vedere al formatului, in functie de necesitati, cu obligatia respectarii continutului minimal prevazut in anexa nr. 2.
 
Norma specifica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile prevede urmatorul continut minimal de informatii al formularului:
- denumirea unitatii;
- denumirea, numarul si data (ziua, luna, anul) intocmirii formularului;
- numele si prenumele titularului de avans;
- avansuri primite in valuta sau in valuta si in lei; sume decontate; diferente de restituit/primit;
- semnaturi: conducatorul unitatii; seful compartimentului financiar-contabil, controlul financiar preventiv, persoana care verifica decontul, dupa caz; titularul de avans.
 
In practica, acest formular este adaptat in functie de necesitatile entitatilor. Spre exemplu, in formular se pot insera informatii cu privire la diurna, astfel:

Felul mijlocului de transport folosit Ziua si ora plecǎrii de la frontierǎ sau aeroportul roman Ziua si ora sosirii de la frontierǎ sau aeroportul roman Nr. de zile diurna Diurna zilnicǎ TOTAL

La decont de anexeaza documentele din care rezulta data si ora trecerii frontierei la plecare si la sosire (tichete de imbarcare, declaratie pe proprie raspundere s.a.).
 
Asadar, potrivit art. 44 alin. (1) din Codul muncii republicat, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
 
In ceea ce priveste actul administrativ prin care se poate dispune prelungirea delegarii, va prezentam in cele ce urmeaza un model.
 
Model de acord privind delegarea

ACORD

Subsemnatul .............................. angajat al .................................. delegat temporar la ........................... in cadrul departamentului .................. avand in vedere notificarea nr. ................... din data de .............. de prelungire a duratei perioadei de delegare in conformitate cu dispozitiile art. 44 alin. (1) din Codul muncii, prin prezentul inscris imi exprim acordul.
Inteleg ca masura dispusa are caracter temporar, delegarea fiind dispusa pe perioada ………………………………..  sau pana la data …………………….. .

Data,                     Semnatura,
 
 
 
In cazul in care salariatul este delegat, din pontaj trebuie sa reiasa orele de munca prestate in delegatie respectiv intervalul de timp care constituie timp de lucru.

Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.

Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore (art. 11 din HG 1860/2006). Asadar, diurna se acorda pe zile si nu pe ore.
 
Salariati pot fi delegati cu aplicarea prevederilor art. 18 din Codul muncii respectiv cu indeplinirea de catre angajator a obligatiei de a comunica salariatilor in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3) precum si informatii referitoare la:

- durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
- moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
- prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
- conditiile de clima;
- reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
- obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
- conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Salariatii trebuie sa beneficieze de asigurare de sanatate fie in baza cardului european de sanatate fie in baza unei asigurari private de sanatate.

Deplasarea poate fi efectuata in baza ordinului de deplasare emis de angajator in acest scop.

Atentie la faptul ca in legislatia aplicabila fiecare tara poate stabili in sarcina angajatorului roman, care isi trimite salariatii in acest stat, obligatii suplimentare astfel incat anajatorul anterior dele4garii salariatilor trebuie sa se intereseze cu privire la legislatia aplicabila in statul respectiv.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegaredetasaredelegarea dispusa unilateral de catre angajator

Data aparitiei: 20 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Explicatia expertului: Delegarea dispusa unilateral de catre angajator pe o perioada de 60 zile Nota: 3.69 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]