Salariata se intoarce mai devreme din concediu de ingrijire a copilului. Dorim sa desfiintam postul...

concediu igrijire copilconcediul de ingrijire a copiluluicccccc 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sunt numeroase situatii in care salariatii solicita Concediu pentru Ingrijirea Copilului pentru  1 an sau pentru 2 ani si se intorc la serviciu inainte de finalizarea acestui termen. Pe adresa redactiei PortalCodulMuncii a sosit o intrebare referitoare la o astfel de situatie. Iata datele problemei:

          1. Salariata a solicitat 1 an Concediul Pentru ingrijirea Copilului prin cerere (concediul expira in luna iunie 2014).
          2. A reluat activitatea inainte de a i se incheia perioada de 1 an (martie 2014). A fost acceptata la serviciu in conditiile anterioare ramanerii in concediu si a lucrat cu toate drepturile primind in acelasi timp si indemnizatie de insertie.
          3. In luna Aprilie 2015 hotarirea AGA a societatii a decis desfiintarea postului pe care lucra salariata.
          4. Este posibila concedierea salariatei in aceste conditii?
 
Raspuns:
Potrivit art. 12 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Asadar, salariata poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani respective 3 ani in cazul copilului cu handicap.

          Potrivit art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010 este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Aceasta interdictie se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Prin urmare, salariata aflata in plata stimulentului de insertie nu va putea fi concediata 6 luni de la revenirea definitiva in unitate.
 
Asadar, salariata poate reintra in concediu crestere copil, poate lucra fiind protejata impotriva concedierii si isi poate prelungi concediul pentru cresterea copilului pana la doi ani (concediu fara plata) sau chiar pana la 3 ani (daca pe perioada concediului de crestere copil descopera un handicap al copilului).
 
Potrivit art. 2 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 optiunea beneficiarului cu privire la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Astfel, salariata care a optat pentru concediu de crestere copil pana la 1 an, are optiunea prelungirii acestuia numai prin concediu fara plata.

Temeiul acordarii concediului fara plata pentru crestere copil este reglementat de O.U.G. nr. 111/2010.

Concediul fara plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil se va efectua in temeiul O.U.G. nr. 111/2010 detalii ce vor constitui o nota in Revisal.

Dreptul la concediul fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani este consacrat de art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, persoana este asigurata atat la sistemul asigurarilor sociale de sanatate cat si la somaj si pensie. Astfel, pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6 plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat, astfel cum prevede art. 21 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanei beneficiare a concediului fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 33 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu alte cuvinte, pe toata durata concediului fara plata pentru cresterea copilului beneficiarul este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale, plata contributiei de asigurari pentru aceste persoane fiind asigurata de la bugetul de stat.
 
Astfel, salariata poate reintra in concediu crestere copil, poate ramane la locul de munca fiind protejata impotriva concedierii, poate prelungi concediul de crestere copil pana la doi ani numai prin concediu fara plata pentru cresterea copilului ce are temei legal art. 6 din O.U.G. nr. 111/2010, insa salariata nu poate fi concediata 6 luni de la revenirea definitiva in unitate.

In ceea ce priveste perioada de 6 luni, avand in vedere ca sintagma folosita de legiuitor in cuprinsul art. 25 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare este ambigua „cu pana la 6 luni”, apreciem ca in perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei la locul de munca aceasta nu poate fi concediata. Revenirea definitiva se considera in momentul in care salariata nu nai poate reintra in concediu crestere copil, doi ani respectiv 3 ani (daca pe perioada concediului de crestere copil descopera un handicap al copilului), respectiv momentul expirarii duratei concediului.

Astfel, dupa expirarea duratei concediului crestere copil intr-o perioada de pana la 6 luni angajatorul nu poate inceta contractul de munca.

In functie de temeiul care va sta la baza concedierii, prin procedura care trebuie sa aiba loc in mod obligatoriu ulterior datei de revenire din concediu crestere copil, trebuie, in mod obligatoriu, acordat si preavizul.

Pe cale de consecinta nu puteti concedia salariata decat dupa 6 luni de la revenirea din CIC potrivit dispozitiilor legale mai sus citate, cu exceptia faptului in care societatea se afla in reorganizare judiciara sau faliment cand obligatorie ramane numai perioada de preaviz.
 
 

de Gabriela Dita


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu igrijire copilconcediul de ingrijire a copiluluicccccc 2015

Data aparitiei: 18 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata se intoarce mai devreme din concediu de ingrijire a copilului. Dorim sa desfiintam postul... Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]