Noi categorii de persoane ar putea iesi la pensie mult mai devreme decat se anticipase!

pensienevazatorhandicap pensiehandicap vizual pensienevazator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In luna mai 2015, Avocatul Poporului a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor articolul 59 din Legea numarul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale articolul 47 alineatul (2) din Legea numarul 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si anume stabilirea intelesului termenului de nevazator. In opinia Avocatului Poporului, dispozitiile sus-mentionate se aplica si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel incat ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

Legea pensiilor 2016 actualizata

Avocatul Poporului a solicitat ca intelesul termenului de "nevazator" sa fie stabilit clar, atunci cand se utilizeaza in legislatia din domeniul pensiilor.

Conform unui comunicat de presa emis de Avocatul Poporului, se arata faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deja promovat un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, repectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Potrivit opiniei Avocatului Poporului, dispozitiile mai sus mentionate trebuie sa se aplice si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu doar celor cu grad de handicap vizual grav.

Concret, problema pleaca de la modul in care interpretam termenul de "nevazator".

O parte din instantele de judecata tin cont de faptul ca "nevazator" este doar persoana cu grad de handicap grav. Cei cu handicap vizual mediu sau accentuat nu intra la aceasta categorie, de nevazatori.

Alte instante au decis diferit, considerand ca prevederile art. 59 din Lege 263 din 2010 si art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19 din 2000 se aplica si celor cu handicap vizual grav, dar si celor cu handicap vizual accentuat.

Conform Avocatului Poporului, in lege nu se distinge cu privire la nivelul gradului de handicap. Se precizeaza doar faptul ca discutam despre handicap vizual. Asadar, ambele categorii de persoane ar trebui sa  beneficieze de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.

In data de 19 noiembrie 2015, in Monitorul Oficial nr. 848 a fost publicata Decizia nr. 16 din 21 septembrie 2015 referitoare la recursul in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume stabilirea intelesului termenului "nevazator".

Prin intermediul acestei Decizii, Inalta Curte de Casatie si Justitie clarifica notiunea de nevazator, dupa cum urmeaza:

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie concluzioneaza faptul ca notiunea de "nevazator" din cuprinsul celor doua norme va fi explicitata prin sintagma "cecitate absoluta", avand in vedere distinctiile prevazute de Ordinul nr. 762/1.992/2007.

Mai multe informatii despre decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt oferite aici>>>





sursa: Comunicat de Presa Avocatul Poporului





de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensienevazatorhandicap pensiehandicap vizual pensienevazator

Data aparitiei: 18 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi categorii de persoane ar putea iesi la pensie mult mai devreme decat se anticipase! Nota: 4.29 din 5 - 21 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]