Cine este expertul in legislatia muncii si de ce avem nevoie de el ca de aer?

expert in legislatia munciiexpert legislatia munciilegislatia muncii 2015legislatie 2015maria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru ca este singurul om care te mai poate ajuta cand ai intrat in bucluc pana la brau si pare ca te duci si mai adanc…
 
Pentru ca este singurul om care te poate consilia cand vrei sa concediezi un angajat-bomba. Cine este acesta din urma? Este angajatul pe care departamentul de HR il considera un om-problema. Poate ca deja a amenintat ca va face tot posibilul sa isi pastreze locul de munca, desi nu il merita. Poate ca deja a amenintat ca va face probleme intregii companii daca este convocat la cercetare disciplinara
 
Sunt numerosi manageri HR care vor dori sa curete terenul cat mai repede, insa pentru asta au adesea nevoie de un specialist. Nimeni nu are nevoie in companie de un om care foloseste amenintari, santaj sau alte forme de intimidare. Pur si simplu nu este omul pe care sa il vrei in echipa. Cine mai are incredere in el? Cine se ocupa de documentarea necesara inainte de concedierea sa? Expertul in legislatia muncii!
 
Si mai ai nevoie de expertul in legislatia muncii de fiecare daca cand vrei sa modifici regulamentul intern in mod drastic, cand vrei sa introduci contracte de confidentialitate pentru angajatii-cheie. Si nu numai. Acesta este doar inceputul.
 
Nu voi recomanda niciodata ca sarcinile importante ce tin de legislatia muncii sa cada pe mainile unui amator nici macar atunci cand aveti o firma cu 5 angajati. De aici pornesc cele mai “profitabile” litigii de munca pentru angajatii care ori isi cauta dreptatea, ori cauta portite legislative pe care sa isi creeze o mica-mare conduca de bani.
 
Citesc astazi un articol important, scris pe aceasta tematica de catre Drd. Corneliu Bente, Expert Legislatia Muncii si Presedinte Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii.
 
Domnul Bente puncteaza in mod lamuritor: "Expertul in legislatia muncii desfasoara o activitate de preventie si are ca obiectiv principal asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile colective si individuale de munca sau de serviciu, consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii, prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor precum si diminuarea muncii nedeclarate."
 
Mai mult, Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii mai confirma faptul ca expertul in legislatia muncii este cel care poseda cunostinte la cel mai avansat nivel, detinand abilitatea de sinteza si evaluare de care avem nevoie pentru a rezolva probleme critice.
 
Ce eforturi supra-omenesti trebuie sa depui pentru a deveni expert in legislatia muncii? Nimic supraomenesc. Este de ajuns sa ai vocatie pentru acest domeniu si sa iti exersezi abilitatile si competentele la nivel de expertiza. Procesul de expertiza nu se opreste niciodata. Nu exista nivel de saturatie in aceasta profesie.
 
Aici il voi cita pe prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, care declara ca "Expertul in legislatia muncii trebuie sa fie un specialist cu o inalta calificare in domeniu, sa cunoasca in primul rand legislatia in vigoare, deci cu toate modificarile, actualizarile si noutatile aduse la zi. Iar aceasta legislatie este extrem de vasta, ea nu mai este "pura" de munca, ci si de alta natura, inclusiv civila, contraventionala, penala, chiar administrativa. Prin urmare, era necesara aceasta noua profesie, cea de expert in materie".
 
"Expertul in legislatia muncii poate veni in intampinarea participantilor la procesul de munca, angajati-angajatori, cu scopul de a-si oferi cunostintele fundamentale pentru solutionarea diferitelor situatii aparute in practica interpretand corect ambiguitatile dispozitiilor legale", noteaza Anca Mihalache, Inspector de Munca in cadrul Inspectiei Muncii.
 
La final, realizam ca orice companie care isi respecta angajatii, angajatorii, investitorii, mediul de munca si intreaga societate are nevoie de minim un expert in legislatia muncii. Nu se poate fara. Este omul care intelege legea asa cum trebuie, la dunga si in cele mai marunte detalii. Este omul care vede lucrurile de finete pe care tu nu le poti vedea. Este si cel care intelege legislatia muncii la nivel de organism viu, logic, care functioneaza prin mecanisme complexe, insa armonios imbinate.
 
Nu e totul armonie si roz bonbon, stim. Cand apar astfel de situatii, asigurati-va ca aveti un expert in legislatia muncii la care sa apelati!
 
Sa aveti succes si cariere stralucite!
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
expert in legislatia munciiexpert legislatia munciilegislatia muncii 2015legislatie 2015maria nicutar

Data aparitiei: 23 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cine este expertul in legislatia muncii si de ce avem nevoie de el ca de aer? Nota: 4.08 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]