Proiect de lege: Amnistie fiscala pentru mai multe categorii de persoane

amnistie fiscalaamnistia fiscala 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai multe categorii de persoane ar urma sa beneficieze de amnistie fiscala. La mijloc sunt mai multe persoane care ar putea sa beneficieze de anularea deciziilor de impunere de plata pentru obligatii de plata neachitate pana in prezent.

Persoanele fizice care au obtinut in 2012-2014 venituri brute lunare mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara si care datoreaza CASS calculate la salariul minim brut si nu la venitul efectiv realizat, ar putea avea platile anulate.

"Se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. De asemenea, se propune ca pentru acceasi perioada organul fiscal sa nu mai emita decizie de impunere", arata expunerea de motive.

Conform opiniei expertului, sunt cazuri in care au fost obtinute venituri din drepturi de autor, fara contract de munca, sau au fost obtinute venituri din inchirierea unei garsoniere. Si nu sunt venituri care sa ajunga la pragul de 700 de ron. Cu toate acestea, contributiile au fost calculate la pragul de salariu minim. Acum se doreste amnistia fiscala a persoanelor regasite in aceasta situatie.

"Masurile de anulare mai sus propuse asigura premisele mentinerii in activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligatii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi in cuantum mare si prin recuperarea carora s-ar putea ajunge intrarea in insolveta/faliment a contribuabililor in cauza cu consecinte sociale si economice negative. De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atat pentru contribuabilii contestatori cat si pentru organele fiscale.

Totodata, masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)", se precizeaza in nota de fundamentare a acestui proiect de lege.

Atentie la faptul ca amnistia se aplica pentru contributiile de sanatate neachitate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

Conform ANAF, in 2012, mai mult de 3,59 de milioane de persoane au obtinut venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara, de 700 de lei. Contributia de sanatate aferenta anului 2012 este de 1,7 miliarde de lei.

Cat despre intervalul 2013-2015, ANAF confirma ca inca nu exista date care sa arate numarul contribuabililor care realizeaza venituri lunare sub 700 de lei si nici la cuantumul contributiei datorate.

Deciziile de anulare a obligatiilor de plata se comunica persoanelor in cauza!

 

Actul normativ mai prevede si anularea diferentelor de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/ reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

“Organul fiscal nu reconsidera/ reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/ reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.”, se precizeaza in proiectul de lege privind amnistia fiscala ce vizeaza mai multe categorii de persoane.

 

Proiectul de act normativ mai vizeaza si anularea diferentelor de obligatii fiscale principale si/ sau obligatiile fiscale accesorii care au fost stabilite prin decizie de impunere, ca urmare a recalificarii sumelor ce reprezinta indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara,  aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Un alt punct important al proiectului este cel referitor la anularea diferentelor de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Proiectul de lege se poate consulta aici>>>

Expunerea de motive se poate consulta aici>>>



 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amnistie fiscalaamnistia fiscala 2015

Data aparitiei: 13 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege: Amnistie fiscala pentru mai multe categorii de persoane Nota: 3.08 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]