Conditii pentru introducerea pe piata a echipamentelor individuale de protectie

securitatea munciiechipamente individuale de protectiessm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Echipamentele individuale de protectie trebuie sa respecte prevederile Hotararii de Guvern nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
  • sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
  • sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
  • sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
  • sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
 
Pentru a indeplini aceste conditii si a putea fi introduse pe piata, echipamentele individuale de protectie trebuie sa satisfaca cerintele esentiale de sanatate si securitate prevazute in anexa nr. 2 la HG nr. 115/2004.
 
Pentru a se asigura ca echipamentele individuale de protectie satisfac cerintele esentiale de sanatate si securitate, producatorul ori reprezentantul sau autorizat va supune modelul de echipament individual de protectie uneia dintre urmatoarele proceduri de certificare:
 
  1. declaratia de conformitate EC pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie simpla, pentru care proiectantul presupune ca utilizatorul poate evalua singur nivelul de protectie asigurat impotriva riscurilor ale caror efecte se manifesta treptat si pot fi identificate la timp si in conditii de securitate;
 
  1. examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, pentru echipamentele individuale de protectie de conceptie complexa, destinate a asigura protectie impotriva pericolelor care pot conduce la deces sau impotriva pericolelor care pot afecta grav si ireversibil sanatatea, in cazul carora proiectantul presupune ca utilizatorul nu poate identifica in timp efectele imediate;
 
  1. examinarea EC de tip, inainte de productia de serie, insotita de declaratia de conformitate EC, pentru EIP care nu se regasesc nici la lit. a), nici la lit. b).
 
Se considera ca echipamentele individuale de protectie prevazute lit. b) si c) sunt in conformitate cu cerintele esentiale de sanatate si securitate, daca poarta marcajul CE, cu conditia ca producatorul sa fie in masura sa prezinte, la cerere, atat declaratia de conformitate, cat si certificatul emis de un organism notificat, care atesta conformitatea cu standardele romane si/sau cu standardele nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate.
 
Lista standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale caror numere de referinta au fost publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 594/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 12 aprilie 2013.
 
Odata cu publicarea Ordinului nr. 594/2013 in Monitorul Oficial, a fost abrogat Ordinul nr. 983/2008 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 790 din 26 noiembrie 2008.
 
 
INFO
Ordinul nr. 594/2013 pentru aprobarea Listei standardelor romane care adopta standardele europene armonizate referitoare la echipamentele individuale de protectie a fost modificat si completat prin Ordinul nr. 254/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014 si prin Ordinul nr. 836/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 282 din 27 aprilie 2015
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Florina Mohanu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea munciiechipamente individuale de protectiessm

Data aparitiei: 05 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditii pentru introducerea pe piata a echipamentelor individuale de protectie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]