Intreruperea concediului de odihna

vacantaconcediu de odihnaconcediul de odihnaCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 09.07.2009 - Gabriela Chirazof

Concediul de odihna poate fi interupt, atat la cererea salariatului, cat si a angajatorului.

Salariatul isi poate intrerupe concediul pentru motive obiective. Observam ca legea nu stabileste in mod concret care sunt motivele obiective la care face referire art. 146 din Codul muncii. In aceasta situatie partenerii sociali pot include in cadrul contractului colectiv de munca situatiile care constituie motive obiective de intrerupere a concediului de odihna.

De asemenea, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna:
- in caz de forta majora;
- pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.

In situatia rechemarii din concediu, angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna, de exemplu, contravaloarea biletelor de transport, a costului biletelor pe care angajatul le-a achizitionat intr-o statiune etc.



Legea nu precizeaza ce se intampla dupa incetarea situatiilor care au determinat intreruperea concediului de odihna.

Evident, salariatii au dreptul la restul zilelor de concediu neefectuate. Problema care se pune insa este cand vor efectua aceste zile? Imediat dupa incetarea cauzei care a determinat intreruperea concediului sau la un alt moment, printr-o noua programare a concediului in cursul aceluiasi an calendaristic?

Se pot ivi situatii in care nu este posibila continuarea concediului dupa incetarea situatiei care a determinat intreruperea acestuia, ca atare, este recomandabil sa se precizeze in mod concret in contractul colectiv de munca cum se va proceda in cazul intreruperii concediului la solicitarea expresa a salariatului ori la cererea angajatorului.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vacantaconcediu de odihnaconcediul de odihnaCodul muncii

Data aparitiei: 09 Iulie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Intreruperea concediului de odihna Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]