10 mai sarbatoare nationala: Independenta Nationala a Romaniei. Nu este zi libera legala

10 mai zi liberazile libere 2015zile libere angajati privatzile libere bugetari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe data de 13 mai 2015, Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sarbatoare nationala. Cu toate acestea, ziua de 10 mai nu a fost inclusa in randul zilelor libere pentru salariatii din mediul privat sau cei din mediul bugetar.

Concret, Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si celalalte autoritati centrale vor putea organiza manifestari cu ocazia acestei zile de sarbatoare nationala, in limita alocatiilor bugetare prevazute.

 
Conform expunerii de motive: "Din 1879, ziua de 10 mai a inceput sa fie sarbatorita cu o dubla semnificatie: urcarea pe tron a domnitorului Carol I si proclamarea Independentei de Stat (desi, pentru a respecta strict adevarul istoric, proclamarea a fost pe 9/21 mai, pe 10/22 mai 1877 consemnandu-se promulgarea legii, deci oficializarea actului in sine si consacrarea lui ca lege).
 
[...]
 
Consacrata in constitutia natiunii romane ca Zi Nationala, 10 Mai glorifica, asadar, trei momente istorice diferite – inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii - , toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei.
 
[...]
 
De peste doua decenii, Romania, republica democratica si europeana, isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 Decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 Mai nu s-au stins nicicand. Este, credem, momentul de a-I da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-I statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutionala."
 

Prezentul proiect a fost adoptat de Camera Deputatilor in data de 22 aprilie 2015. Pe data de 9.12.2013, acest proiect a fost respins de Senat.

Pe data de 13 mai a fost semnat decretul de promulgare a legii de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.

 
Ziua de 10 mai 2016 nu va fi libera pentru salariati. Si salariatii din sistemul bugetar, si cei din sistemul privat vor munci in data de 10 mai.
 
Sursa: Camera Deputatilor, Administratia Prezidentiala


Zile libere 2016:

- 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
- prima si a doua zi de Pasti - 1 si 2 mai (duminica si luni)
- 1 mai (duminica);
- prima si a doua zi de Rusalii - 19 si 20 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri) ;
- 1 decembrie (joi);
- prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Atentie la faptul ca prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

In zilele de sarbatoare legala lucratorii pot fi chemati la serviciu acolo unde discutam despre locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Acestia vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca nu este posibila compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile libere, din motive justificate, atunci salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
10 mai zi liberazile libere 2015zile libere angajati privatzile libere bugetari

Data aparitiei: 09 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

10 mai sarbatoare nationala: Independenta Nationala a Romaniei. Nu este zi libera legala Nota: 4.33 din 5 - 26 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]