Contractul colectiv de munca in cazul transferului colectiv

contractemodele de contracteformulare juridicecontractul colectiv de muncatranferul intreprinderii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 26.06.2009 - Gabriela Chirazof

In cazul in care se preconizeaza transferul intreprinderii, unitatii sau parti ale acestora intre doua firme, fiecare dintre angajatori se va consulta cu reprezentantii salariatilor, in scopul ajungerii la un acord, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului.

Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator obliga noul angajator la respectarea drepturilor pe care salariatii le-au dobandit anterior datei transferului, la fostul angajator, cedentul.

Astfel, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. Aceste dispozitii nu se aplica in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment.

Daca la nivelul fostului angajator exista un contract colectiv de munca in vigoare, ne intrebam, firesc, ce se intampla cu acesta. Inceteaza sau nu?

Noul angajator (cesionarul) are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, deci cel incheiat cu fostul angajator, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia, asa incat va trebui sa le acorde salariatilor transferati toate drepturile pe care acestia le-au castigat anterior transferului, in negocierea cu fostul angajator.



In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora isi pastreaza autonomia, evident ca se va aplica contractul colectiv de munca negociat cu fostul angajator.

Clauzele acestui contract colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.

In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.
___________________________________________________________________
ACUM lucrati mai sigur si economisiti timp. Pentru prima oara, aveti modele de contracte si formulare juridice complete, gata verificate si in intregime corecte!
___________________________________________________________________


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractemodele de contracteformulare juridicecontractul colectiv de muncatranferul intreprinderii

Data aparitiei: 26 Iunie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul colectiv de munca in cazul transferului colectiv Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]